Cresterea copilului

#somn #odihna #copii #bebelusi #adolescenti

De cate ore de somn are nevoie copilul tau

Somnul are un rol esential in dezvoltarea copilului , asa ca nu subestima puterea si importanta acestuia. Copiii care nu dorm suficient de mult pot dezvolta dificultati de invatare, de atentie distributiva, pot avea comportament impulsiv sau pot fi hiperactivi si se pot confrunta chiar si cu probleme ale sistemului imunitar.


Mai mult decat atat, unii medici sunt de parere ca exista o legatura foarte stransa intre lipsa somnului la copii si boli cardiovasculare sau obezitate.


Copiii au necesitati diferite de somn in functie de varsta pe care o au. Iata cat de mult trebuie sa doama puiul tau.


Nou nascut (1 – 8 saptamani)


Nou nascutii dorm de obicei pana la 18 ore in decursul unei zile. Proaspetii bebelusi dorm in cea mai mare majoritate a timpului, iar cand nu dorm, de obicei mananca. Nu este nimic in neregula cu bebelusulul tau daca doame atat de mult, asa ca nu il forta sa stea treaza prea mult.


Sugar (3 – 12 luni)


In aceasta perioada,  bebelusii incep sa doarma pana la 14 ore. Aproximativ 80% dintre acestia sunt capabili sa doarma toata noaptea fara sa se trezeasca nici macar pentru a manca. In acelasi timp, in cursul zilei, bebelusii de aceasta varsta au obiceiul sa doarma des, cam 40 de minute pentru fiecare pui de somn.


Copii mici (1 – 4 ani)


Copiii de aceasta varsta au tendinta sa doarma intre 12 si 14 ore pe noapte, iar in timpul zilei dorm de cel mult doua ori, in reprize scurte.


Copii scolari si prescolari (5 – 12 ani)


Copiii cu varste cuprinse intre 5 si 12 ani au nevoie de aproximativ 10 – 11 ore de somn pe noapte, iar din pacate, cei mai multi dintre acestia nu mai dorm la pranz incepand cu varsta de 7 ani. Daca nu isi doreste, ar fi bine sa nu il fortezi, ci sa il lasi sa isi consume toata energia pe parcursul zilei si sa doarma astfel foarte bine in timpul noptii.


Adolescenti (13 – 18 ani)


Un adolescent are nevoie de aproximativ 8 - 9 ore de somn pe noapte, insa din pacate foarte putini dintre acestia respecta programul de somn. De obicei, taberele se impart in doua: cei care se culca tarziu, se trezesc devreme dsi dorm cel mult 6 ore pe noapte si cei care dorm foarte mult si intr-un program total dereglat.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare