Cresterea copilului

#copii #parinti #minciuna #de ce mint copiii

De ce mint copiii? Adevaratele motive din spatele minciunilor

Minciuna este una dintre abilitatile pe care copilul mic pare sa le stapaneasca cel mai bine, nu-i asa?. Desi multi parinti considera ascunderea adevarului o lipsa de respect si sunt surprinsi cand il aud prima oara ca nu spune adevarul, minciuna face parte din dezvoltarea fireasca a copilului, la varste mici, iar motivele din spatele acestora sunt cu totul altele decat cele pe care majoritatea parintilor si le imagineaza!

Adevaratele motive pentru care copiii mici mint

Minciunile incep sa-si faca loc in dezvoltarea copilului la varsta prescolara, pe la 3 anisori, cand imaginatia acestuia este debordanta si incepe sa se "prinda" de cum isi poate manipula parintii in vederea atingerii propriilor scopuri.

Inainte de a incerca sa dezveti copilul de prostul obicei de a minti, este important sa descoperi si intelegi care sunt cauzele acestui comportament nedorit. Principalele motive pentru care copilul mic minte sunt:

  • de teama de a nu fi pedepsit;
  • din dorinta de a nu-si dezamagi parintii;
  • pentru a testa limitele impuse de parinti;
  • pentru a atrage atentia atunci cand se simte neglijat sau nebagat in seama.

Pe masura ce creste, motivele pentru care minte incep sa fie variate. De exemplu, la varsta scolara, copilul incepe sa minta pentru a-si creste stima de sine ori pentru a putea avea un anumit statut social si a patrunde in anumite anturaje. La adolescenta, minciuna apare ca un act de rebeliune impotriva restrictiilor impuse de parinti.

Cum convingi copilul sa spuna mereu adevarul?

Denaturarea adevarului incepe sa apara in comportamentul copilului la varste mici, cand este considerata fireasca in dezvoltarea lui, dar daca nu este controlata la timp, capata proportii la varste mai inaintate. De aceea, este important ca de mic sa-l ajuti sa inteleaga ca minciuna este inacceptabila si ca sinceritatea este intotdeauna mai de dorit.

Trebuie sa fii un exemplu pozitiv pentru el - sa ai grija sa nu il minti si sa iti respecti promisiunile, astfel incat si el, la randul lui, sa pretuiasca adevarul si valoarea lui.

In plus, este important sa ii vorbesti constant despre adevar si minciuna si despre consecintele si importanta lor. Foloseste-te de exemple din jur sau de carti si desene animate moralizatoare pentru a sublinia mesajul pe care vrei sa i-l transmiti si pentru a-l ajuta sa inteleaga mai bine importanta sinceritatii. Complimenteaza-l de fiecare data cand spune adevarul, pentru a inradacina acest obicei pozitiv in comportamentul lui.

Foto: doctorg.tappmd.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului