Cresterea copilului

# attachment parenting # incredere copil # educatie frati # educatie familie #competitie frati #parenting

De ce nu trebuie sa incurajezi competitia intre frati

Cu siguranta in orice familie cu doi sau mai multi copii a aparut macar o data subiectul comparatiei. Fratele tau invata mai bine, a terminat de mancat, stie mai multe poezii etc. Orice forma de comparatie incurajeaza competitia intre frati, iar acesta nu este un lucru bun. In loc sa-i stimuleze, de fapt le subineaza increderea in sine si deterioreaza relatia cu parintele. 

In loc ca aceste remarci sa-l faca pe cel mic sa-si doreasca sa fie mai mult ca fratele cel mare sau cel "cuminte" ori mai bine zis apreciat de parinti, incurajarea competitiei va tensiona relatia dintre acestia si va crea frustrari. Psihologii recomanda ca orice remarca ati avea, sa o pastrati pentru voi daca aveti de gand sa comparati. Chiar daca ganditi si doriti ca unul dintre copii sa fie mai mult precum celalalt, evitati sa le impartasiti si lor acest lucru. 

"Din păcate, obțineți exact opusul: își pierde încrederea în el, relația cu fratele sau sora devine una tensionată, adună multa furie și nu se simte în siguranță. Și, mai mult, își pierde încrederea în dumneavoastră", a explicat psihologul Domnica Petrovai pentru eva.ro. 

Dar totusi cum incurajati perfomanta? Exista solutii mult mai prietenoase cu psihicul copiilor vostri, asigura psihologii. Fiecare copil trebuie sa petreaca timp cu parintii, in mod egal si neconditionat, astfel incat sa nu apara gelozia. 

"Performanta apare când are o relație bună și se simte în siguranță cu dumneavoastră, când se simte acceptat și iubit necondiționat. Și când este apreciat pentru propriile lui progrese, pentru efortul pe care îl depune, pentru perseverență, pentru efortul de a nu renunța la greu, pentru modul în care face față eșecului și nereușitelor", a mai explicat psihologul pentru sursa citata. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului