Pana si femeile ajunse la maturitate inca ravnesc la o farama de dragoste din partea parintelui de sex opus. Sa nu ne miram, deci, ca relatia dintre un tata si fiica sa este una considerata de psihologi ca fiind de o importanta vitala in dezvoltarea unei tinere femei.

Desi se spune ca mamicile sunt mai apropiate de fetite, in timp ce tatilor le revine rolul de a coordona pasii mostenitorilor de acelasi sex, adevarul este cu totul altul. Dragostea si atentia oferite de tatici le ajuta pe fetite sa isi dezvolte o personalitate puternica, in care increderea in fortele proprii vine pe primul loc.

Influenta decisiva la pubertate

Chiar daca are un rol important in viata micutelor inca de la primii pasi ai acestora, tatii dovedesc o influenta decisiva in perioada pubertatii si a adolescentei.

Studii recente efectuate de universitatile Canterbury si Vanderbilt demonstreaza ca influenta paterna asupra mentalului fiicelor se intinde, prin prezenta lor activa si pozitiva, de la nasterea copilului pana la varsta adulta. Pentru fetite, tatal este primul barbat pe care au posibilitatea de a-l cunoaste si a-l analiza din punct de vedere al comportamentului.

Sotul unei femei, copia fidela a tatalui

Influenta tatilor asupra fiicelor lor se reflecta si in optiunile pe care acestea le iau in privinta alesului inimii. Imaginea unui tata implicat in viata de familie si a unui sot iubitor va prioritiza lista de ei de optiuni cu modele masculine asemanatoare.

Tatii au insa obligatia de a respecta cateva principii de baza pentru a intretine o relatie benefica cu fiicele lor. Iubirea si afectiunea neconditionata, respectul pentru ea si pentru ceilalti membri ai familiei, incurajarea feminitatii ei si respectarea unui cod al onoarei in familie influenteaza pozitiv viata ulterioara a micutelor.

Viitor in siguranta

O relatie corecta, bazata pe iubire si corectitudine intre tata si fiica, ii va asigura copilei tale un viitor ceva mai sigur. Crescute sub umbra paterna, fetele manifesta independenta, ambitie si o ferma orientare catre succes.

Riscul dezvoltarii unor depresii care sa duca la consumul excesiv de alcool sau la dependenta de droguri devine mai redus. De asemenea, si sansele de a se aventura intr-o relatie abuziva cu un barbat sunt scazute, spun psihologii.

Sursa foto: funproducts4familybonding.com

  •   2014-03-25
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Marius Jianu

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii