Cresterea copilului

#munca #familie #serviciu

De ce sa nu lucrezi cu rudele

De ce sa nu lucrezi cu rudele? Viata profesionala si viata privata risca sa se intersecteze cu efecte neplacute pentru toti cei implicati. Afla care sunt cele mai des intalnite probleme cauzate de relatiile de munca in care este implicata familia.

Chiar daca de multe ori ideea unei colaborari profesionale cu persoana iubita sau cu rudele pare o situatie din care toata lumea are castigat, de cele mai multe ori, aceasta devine o bomba cu ceas.

Relatiile de tip angajat/sef sunt cele mai periculoase insa chiar daca detineti amandoi acelasi post in cadrul unei companii aveti de infrunat multe potentiale probleme.

Munca alaturi de rude poate fi si o experienta placuta, in care toti cei implicati dau tot ce au mai bun din ei si cu toti se dezvolta atat profesional, cat si personal. Din pacate insa, aceste situatii sunt exceptiile.

 

Umbra nepotismului

 

"Trebuie sa lucreze si copiii nostri undeva. Daca au o pregatire trebuie sa lucreze undeva", a exclamat de curand o functionara publica, care isi angajase fiica in institutia pe care o conducea.

Majoritatea complicatiilor provocate de relatiile de munca cu rude au efecte neplacute in mediul privat , insa pentru bugetari munca in aceeasi institutie a devenit si mai problematica intr-o atmosfera in care acuzatiile de nepotism nu trebuie sa fie insotite de nicio dovada pentru a provoca prejudicii de imagine importante tuturor celor implicati.

Imaginea este insa doar o problema secundara a celor care aleg sa lucreze cu rudele lor. Cele mai mari probleme sunt cauzate insa de greutatea separarii vietii private de cea personala.

 

Echilibrul puterii

 

Atunci cand esti seful sau subordonatului unui membru al familiei tale, situatia poate afecta atat performantele companiei cat si relatia personala dintre voi.

Cand lucrezi cu o ruda, stii mult mai multe lucruri despre persoana in cauza, fata de informatiile pe care le detii despre viata colegilor tai de munca.

Experientele petrecute de-a lungul anilor alaturi de membrul familiei care lucreaza acum cu tine sunt probabil si pozitive si negative.
Atunci cand lucrezi cu o ruda, ii stii "butoanele", modurile in care il poti recompensa dar si jigni sau umili intr-un mod nepotrivit pentru locul de munca.

In cazul parintilor care devin superiorii propriilor copii, relatia apropiata poate deveni un punct negativ. In primul rand, echilibrul de putere si dominanta intre copil si parinte se inclina cu totul in favoarea parintelui, care practic continua sa-l intretina indirect si de multe ori continua sa aiba un rol activ in deciziile copilului, lucru ce poate intarzia maturizarea acestuia.

Unii parinti pot avea tendinta de a-si proteja copilul, lucru ce poate crea nemultumiri intre ceilalti angajati. Altii, din dorinta de a-si pastra imaginea obiectiva si profesionala, risca sa cada in cealalta extrema, criticandu-si fiul sau fiica mai mult decat o face cu ceilalti subodonati.

 

Separarea vietii profesionale de cea personala

 

Indiferent de legatura de rudenie , un parteneriat in afaceri sau lucrul in aceeasi companie risca sa afecteze relatia personala dintre cei implicati.

Alte capcane in care cad cei care lucreaza cu rudele includ si oferirea de sfaturi si informatii confidentiale din cadrul companiei sau dimpotriva, absenta informatiilor necesare catre ruda care tocmai s-a angajat.

Inainte de a decide sa colaborezi profesional cu o ruda, tine cont si de pericolul pe care il reprezinte extinderea conflictului. O cearta in familie poate deveni apoi un mediu de lucru toxic, in timp ce o disputa la locul de munca poate strica o intalnire in familie.

Analizeaza toti acesti factori inainte de a decide daca esti pregatit sa lucrezi pe termen mediu sau lung cu o ruda si discutati inainte care va fi natura relatiei voastre in mediul profesional.

Tu ai lucrat pana acum cu un membru al familiei tale? Ati reusit sa evitati toate pericolele acestei situatii?

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului