Cresterea copilului

# copil independent # copil singur #cresterea copiilor #parenting

De la ce varsta iti poti lasa copilul singur acasa

Multi parinti se confrunta cu problema lasarii copilului singur in casa. Nu toata ziua, ci pentru o ora-doua sau o dupa-amiaza, in situatii de urgenta. Daca in urma cu 20-30 de ani, generatia "cu cheia la gat" nu avea nicio problema cu acest lucru, situatia s-a schimbat.

Expertii sustin ca varsta potrivita variaza de la copil la copil, de la familie la familie. Teoretic, un copil poate fi lasat singur la varsta la care poate avea grija de el de unul singur pentru cateva ore si nu se pune singur in pericol. Este o definitie destul de vaga insa, iar fiecare parinte este subiectiv cand vine vorba de a evalua riscurile la care se supune un copil lasat singur in casa. 

Totusi, pentru a reusi sa ajungeti la aceasta etapa inevitabila in cresterea copilului, este necesar sa impuneti niste reguli, bune de respectat chiar si cand sunteti voi acasa. Asa ca, indiferent de varsta (pana la adolescenta, evident), copiii nu ar trebui sa: 

- se joace cu foarfece, cutite, aragaz, oja, acetona, alte substante periculoase 

- sa gateasca nesupravegheati

- sa nu se atinga de medicamente, de bauturi carbogazoase pe baza de cofeina

- sa nu se uite la filme de groaza 

- sa nu posteze pe retetele de socializare faptul ca sunt sau ca vor ramane singuri acasa

Respactand aceste reguli "ale casei" de la varste fragede si indiferent daca sunt sau nu parintii acasa, copiii vor deveni mai constienti de siguranta lor si astfel veti reusi sa-i lasati singuri fara grija. In orice caz, in momentul in care decideti sa faceti acest pas, lasati-i mai intai singuri pentru 15-20 de minute si dublati progresiv acest interval. 

Foto: hepta.ro 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului