Cresterea copilului

#depresie postnatala #depresie #nastere #test #test depresie #test depresie postnatala

Depresia postnatala poate fi depistata in timpul sarcinii

Cercetatorii britanici au creat testul care cu ajutorul caruia viitoarele mamici pot afla daca sunt predispuse sa fie afectate de depresia postnatala. Cu ajutorul acestei analize de sange viitoarele mamici pot beneficia de tratament inainte ca afectiunea sa se instaleze.

Depresia postnatala este o afectiune de care sufera una din sapte femei dupa nasterea copilului. Tulburarile hormonale din corp, care apar imediat dupa nastere, pot afecta proaspata mamica si o pot face depresiva, iritabila sau anxioasa, iar acest lucru are repercursiuni inclusiv asupra bebelusului, care ar putea intampina dificultati in procesul de hranire.

Cercetatorii britanici de la Universitatea Warwick, citati de Daily Mail, afirma ca au gasit o metoda de preintampinare a acestei afectiuni, un test de sange care, in maxim 5 ani, ar putea fi folosit la scara larga. Practic, cu ajutorul catorva picaturi de sange de la pacienta insarcinata, medicii si-ar putea da seama daca respectiva pacienta prezinta gene defecte ce o pot pune in pericol.


Gena defecta creste riscul aparitiei depresiei de pana la 5 ori

"Este extrem de important deoarece arata ca daca poti identifica o femeie atunci cand riscul este minim, o poti trata sau poti lua din timp masurile necesare pentru a opri afectiunea", a explicat Dimitris Grammatopoulos, seful echipei de cercetare. "Depresia postnatala este o boala ce poate fi prevenita in majoritatea cazurilor", afirma acelasi cercetator.

In prezent, mamele care se confrunta cu aceasta problema primesc ajutor numai daca simptomele (pierderea poftei de mancare, depresia, sentimentul de inutilitate) sunt severe.

Studiul profesorului Grammatopoulos a inclus 200 de femei insarcinate si a descoperit ca acelea cu defecte in doua gene ale stresului sunt de trei pana la cinci ori mai predispuse sa dezvolte depresie postnatala. Acest lucru se intampla deoarece ele sunt mai putin capabile sa isi recapete echilibrul hormonal normal dupa nastere.


Depresia ar putea fi prevenita

Folosit la scara larga, testul de sange ar putea costa in jur de 10 lire sterline, iar rezultatele pot fi disponibile in aceeasi zi. Testul si-a demonstrat eficienta cu o acuratete de 85%. Daca un al doilea test confirma diagnosticul primului, pacientele in cauza pot beneficia de sprijin adecvat imediat dupa nastere. In plus vor fi incurajate sa faca miscare, lucru care inlatura depresia. O alta solutie ar fi chiar prescrierea antidepresivelor chiar in sarcina, insa acest lucru ramane la latitudinea doctorilor.

Sursa foto: blogs.independent.co.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului