Cresterea copilului

#depresie postnatala #sarcina #tratament psihoterapie

Depresia postpartum: 6 trucuri prin care o poti preveni

Foarte multe mamici sunt supuse riscului de a suferi un dezechilibru psihic imediat dupa nastere, adica pot fi afectate de asa-numita depresie postpartum.

Cu toate ca medicii nu au oferit solutii stiintifice de rezolvare a acestei probleme, exista cateva trucuri prin care depresia postpartum poate fi prevenita.

Iata ce poti face pentru a preveni depresia postpartum.


1Analizeaza serios nevoile pe care le ai


Cauta sprijin si ajutor in problemele de menaj sau cele legate de relatiile cu oamenii in jurul tau. Trebuie sa iti oferi raspunsuri sincere la intrebari de tipul: "Esti consienta la ce renunti in momentul in care vei deveni mama?" sau "Care sunt noile tale nevoi? Dar ale copilului?".


2 Implica-ti partenerul in problemele legate de sarcina


Ai nevoie ca partenerul sa iti simta in permanenta trairile si temerile si sa se implice activ in toate sarcinile de parinte. Daca simti ca acesta este un parinte responsabil, vei evita o criza postpartum.

Discuta cu partenerul tau despre schimbarile pe care le va aduce un bebelus in viata voastra si construiti-va impreuna familia pe care o doriti.

Existenta unor conflicte maritale, lipsa suportului din partea sotului si problemele de comunicare au un rol major in declansarea unui eventual episod depresiv. Ca atare, se recomanda rezolvarea acestor impedimente, pentru ca bebelusul sa vina pe lume intr-un cadru familial sanatos si echilibrat.


3 Incearca sa adopti un stil de viata cat mai sanatos


Desi nu garanteaza prevenirea despresiei postpartum, o stare de sanatate stabila din punct de vedere fizic contituie baza perfecta pentru o stare de sanatate perfecta din punct de vedere psihic. Adopta o dieta echilibrata, cu multe fructe si legume, nu renunta la exercitiile fizice si odihneste-te suficient.


4 Vorbeste deschis cu cei dragi despre trairile tale


Ori de cate ori simti ca ai ceva de spus, da-ti frau liber trairilor si vorbeste deschis despre ce te deranjeaza. Pastrand tacerea, nu vei face decat sa accentuezi sentimentul de frustare, iar de aici si pana la izbucnirea unei crize postpartum nu este decat un pas.


5 Analizeaza-ti propria persoana


Incearca sa te cunosti mai bine, astfel incat sa soliciti din timp ajutorul specializat. In realizarea acestui pas ai nevoie sa explorezi si trecutul familiei tale, pentru a intelege cum iti vei proiecta relatia cu bebelusul tau.

Totodata, nu trebuie sa te simti jenata daca simti nevoia unor sfaturi de specialitate. Interventia medicilor psihiatri este de nepretuit in momentul in care cauti suport emotional.


6 Analizeaza eventualele probleme psihice cu care te confrunti


Trebuie sa analizezi si sa tratezi problemele psihiatrice deja existente, deoarece acestea par sa faciliteze aparitia unei depresii postnatale.

Desi etiologia, tratamentul si pronosticul depresiei postpartum sunt subiecte de dezbatere, specialistii au ajuns sa ia o decizie de comun acord. Astfel, psihoterapia este prima forma de tratament recomandata in despresia postpartum.

Sursa foto: naturalmamanz.blogspot.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Sfatul expertului