Cresterea copilului

#parinti #sanatate copil #dieta parinti #dieta tata #preconcepite

Dieta tatalui in preconceptie afecteaza sanatatea bebelusului

Alimentatia tatalui in preconceptie are un impact important asupra sanatatii fatului in sarcina. Potrivit oamenilor de stiinta canadieni, nu doar dieta mamei de dinainte de conceptie este esentiala pentru o dezvoltare sanatoasa a bebelusului in burtica. Iata ce substanta nutritiva din dieta tatalui joaca cel mai important rol in sanatatea bebelusului!

Pana acum, dieta mamelor in preconceptie era considerata esentiala pentru modul in care se dezvolta bebelusul in sarcina. Cercetatori in domeniu au descoperit recent ca aceeasi atentie trebuie acordata si alimentatiei tatalui inainte de conceperea copilului.

Acidul folic, nutrientul cheie din alimentatia tatalui in preconceptie

Studiul intreprins la Universitatea McGill din Canada a relevat faptul ca viitorii tatici ar trebui sa manance mai multe alimente care contin acid folic (vitamina B9) - legume verzi, cereale integrale, carne, fructe.

Acidul folic modifica ADN-ul sau genomul spermei. In cazul in care in organismul viitorilor tatici nu exista suficiente doze de vitamina B9, informatia genetica este alterata si exista riscul aparitiei diverselor afectiuni la bebelusul nenascut.

Taticii care sufera de deficienta de acid folic risca sa conceapa bebelusi cu multiple probleme de sanatate. Cele mai periculoase afectiuni de care pot suferi bebelusii sunt anomaliile congenitale de la nivel facial, al capului sau al sternului. Barbatii cu o alimentatie bogata in grasimi nesanatoase ori obezi sunt mai predispusi la deficienta de acid folic si trebuie sa acorde o atentie mai mare acestui nutrient atunci cand incearca sa conceapa un bebe.

Cercetarile oamenilor de stiinta canadieni au fost facute, pana acum, doar pe soarecii, niciun subiect uman nefiind supus testelor. Cu toate acestea, cercetatorii sunt increzatori ca descoperirea este la fel de relevanta si in cazul oamenilor.

Importanta acidului folic in alimentatia barbatilor care se pregatesc sa conceapa un bebelus a fost subliniata si in trecut. Un studiu mai vechi, din 2001, publicat in revista "Fertility and Sterility", a evidentiat faptul ca barbatii care sufera de carente de acid folic au probleme de fertilitate. Acestia prezinta o calitate mai slaba a spermei, atat in ceea ce priveste numarul spermatozoizilor, cat si motilitatea lor, ceea ce le scade sansele de conceptie.

Sursa foto: Uic-cphp.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului