Cresterea copilului

#cearta #fratii #copil #parinti #conflict #intimitate #joaca

Diferenta de varsta intre frati

Diferenta de varsta intre frati poate deveni frustranta pentru copiii tai atunci cand aceasta este folosita drept argument in relatia dintre copii sau dintre parinte-copil. In conflictele dintre acestia, ai folosit adesea argumente precum  „n-ai voie pentru ca esti mai mic” sau „esti mai mare, asa ca trebuie sa lasi de la tine”. Ce ai putea face insa pentru a indeparta bariera diferentei de varsta dintre copiii tai?

 

Iti este foarte greu sa faci diferente intre cei mici, pentru ca iti iubesti copiii in mod egal. Fara intentie insa, ii poti rani atunci cand incerci sa rezolvi conflictele dintre acestia. Iata cateva lucruri de care trebuie sa tii cont atunci cand diferenta de varsta devine o cauza pentru neintelegeri intre copiii tai:
 

 

Nu da vina pe copilul cel mare
 

 

Acest lucru nu va face decat sa adanceasca si mai mult conflictele dintre frati. Cel mic va sti ca intotdeauna va scapa nepedepsit dand vina pe fratele mai mare si astfel ii va aduce celui din urma numai frustrari.

Cel mai bine ar fi sa te concentrezi pe solutie, decat pe problema in sine. In cazul acesta, comunicarea este cea mai indicata metoda pentru a-i invata pe fratiori cum sa rezolve orice problema.

Nu da vina pe niciun copil si nu cauta neaparat pedepse. Incearca mai degraba sa discuti situatia impreuna cu copiii, sa asculti argumentele amandurora si sa cautati impreuna o solutie pentru a rezolva problema. Chiar daca trebuie sa fixezi niste limite, nu face acest lucru prin reactii exagerate si o atitudiine negativa – vei incuraja astfel rivalitatea dintre frati.
 

 

Nu uita ca ai si un copil mai mare
 

 

Adeseori, copiii mai mari simt ca nu mai primesc atata atentie atunci cand au si un fratior mai mic. Poti preveni acest lucru facandu-ti mai mult timp pentru copilul tau cel mare. Implica-l in ingrijirea celui mic, insa petrece timp doar cu acesta, pentru a-i arata ca nu si-a pierdut statutul. Nu ignora insa modul in care se simte, pentru ca in caz contrar, il vei indeparta atat de tine, cat si de fratiorul sau.

 

 

Invata-i pe copii sa aiba rabdare unul cu celalalt
 

 

Fratiorii mai mici privesc cu admiratie la cei mai mari, dorind sa aiba respectul acestora si sa fie implicati in activitatile lor. Pe de alta parte, cei mai mari vor sa faca anumite lucruri cu prieteni de varsta lor, fara sa aiba grija celor mai mici.

Aceste diferente au drept rezultat cconflicte. Cei mici incearca sa atraga atentia, iar cei mai mari se vor enerva si ii vor respinge. Atunci este momentul sa intervii. In primul rand, explica-i fratiorului mai mare faptul ca cel mic isi doreste sa aiba parte de atentia sa si incurajeaza-l sa ii dedice putin timp pentru joaca sau alte activitati placute. De asemenea, explica-i faptul ca reprezinta un model pentru cel mic – se va simti astfel foarte bine si va face eforturi mai mari pentru a-i da un exemplu bun.
 

 

Protejeaza intimitatea copilului mai mare
 

 

Ar fi indicat ca fiecare copil sa aiba spatiul sau pe care nu trebuie sa il imparta cu celalalt fratior. Camere separate, daca este posibil, compartimente precum sertare sau cutii – toate acestea le vor tine lucrurile in ordine. De asemenea, incurajeaza-i sa isi ceara permisiunea atunci cand vor sa umble printre lucrurile celuilalt, pentru ca in felul acesta vor invata sa se tolereze, sa se respecte si nu vor mai declansa atat de multe certuri ca de obicei.

Sursa foto : topnews.us

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Sfatul expertului