Cresterea copilului

#bebelusi #somn bebelusi #siguranta bebelusi

Dormi cu bebelusul in pat? 6 sfaturi pentru siguranta acestuia

Foarte multe mamici au obiceiul de a dormi in pat cu bebelusul lor, insa medicii pediatri nu recomanda aceasta practica, deoarece exista riscul ca nou-nascutul sa fie ranit in mod accidental.


Ia o decizie impreuna cu partenerul tau


Chiar daca dormi ocazional cu bebelusul in acelasi pat, asigura-te ca partenerul tau este de acord cu aceasta decizie. Responsabilitatea de a imparti patul in conditii de siguranta le revine ambilor parinti.

Daca partenerul are un somn agitat sau nu este de acord cu aceasta decizie, ar fi bine sa ajungeti la un compromis, astfel incat sa nu acumulati nesiguranta si frustari. In aceste cazuri este indicat sa asezi patutul bebelusului langa al tau, ca sa il poti atinge si verifica din cand in cand, pe parcursul noptii.

Ca dezavantaj major, poate fi mentionat ca dormitul in acelasi pat cu parintii expune copilul prea devreme la unele probleme ale adultilor. Astfel, micutul va fi preocupat de lipsa banilor, certurile de la birou ale parintilor sau alte probleme din familie, fiind prezent in timpul unor astfel de discutii.

Daca ati decis, totusi, ca vreti sa tineti aproape bebelusul si in timpul noptii, iata ce masuri de precautie trebuie sa luati.


1. Asezati bebelusul in pozitia corecta de somn


Asigurati-va inainte de a adormi ca bebelusul doarme pe spate sau intr-o parte. Aveti mare grija in momentul in care bebelusul invata sa se intoarca singur, deoarece isi va schimba pozitia de somn pe parcursul noptii si va fi supus riscului de accident.


2. Asigurati-va ca bebelusul va dormi in conditii de siguranta


Copilul trebuie sa doarma pe o saltea ferma, acoperita de o patura de bumbac. Nu este indicat sa dormi langa bebelus daca ai saltea cu apa sau o saltea foarte moale. Din cauza greutatii, micutul poate aluneca periculos si se poate accidenta in timpul somnului.

Daca bebelusul va dormi in acelasi pat cu voi, se va hrani de la san de doua ori mai mult decat daca ar fi dormit in patutul lui separat, asa ca exista riscul regurgitarii in somn.


3. Verificati perimetrul din jurul patului


Multe tragedii ar fi putut fi prevenite, daca parintii asigurau protectie in perimetrul din jurul patului. Foarte multe familii considera ca pozitia ideala pentriu bebelus atuci cand doarme cu parintii este cea de langa mama, nu in centru. Mama este receptiva si se trezeste de-a lungul noptii pentru a verifica daca totul este in regula.


4. Renuntati la alcool si tigari


Alcoolul si tigarile se numara printre cei mai periculosi factori de risc pentru decesul infantil. Alcoolul sau drogurile va vor face mai putin receptivi la nevoile micutului, iar calitatea somnului este afectata.

O alta cauza dovedita statistic a mortilor subite la bebelusi este fumatul unuia dintre parinti, atunci cand acesta este in preajma. Evident este indicat sa nu fumati niciodata in camera in care doarme copilul sau in timp ce doarme acesta.


5. Pastrati o temperatura joasa in camera


Se recomanda ca temperatura din camera sa fie mai scazuta ca de obicei, deoarece copilul se va incalzi de la temperatura corpului parintilor.


6. Cumparati un pat mare


Ganditi-va sa faceti o investitie de viitor si cumparati un pat mai mare, astfel veti avea cu totii mult mai mult spatiu pentru a avea parte de un somn odihnitor.

Tineti cont si de faptul ca nu este recomandat ca bebelusul sa doarma in acelasi pat cu parintii daca unul dintre acestia sufera de obezitate.

Sursa foto:sleepbetterlivebetter.net

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Top
Top