Cresterea copilului

#copii laptop #smartphone copii #depresie copii

Drama copiilor cu telefonul in maini si laptopul in brate

Psihologii trag un serios semnal de alarma privind cresterea alarmanata a cazurilor de depresie in cazul copiilor crescuti cu laptopul/ tableta sau smartphone-ul in brate.

Psihologul Andra Tanasescu, vicepresedinte al Asociatiei „Generatia Iubire”, este de parere ca nu dezvoltarea tehnologiei este vinovata pentru situatia actuala critica, ci modul in care s-a creat o ruptura totala intre “viata online” si “viata offline”. Majoritatea parintilor ofera gadget-uri copiilor lor pentru a-i tine ocupati, cuminti, sperand ca doar astfel pot avea şi ei timp pentru treburile curente. Din pacate, acest model nu a facut decat sa adanceasca ruptura de relationare şi emotionala dintre parinti şi copii, cei din urma gasindu-şi refugiu in lumea virtuala, oferit de aceste dispozitive.

“Observ tot mai multi copii care nici macar nu se mai bucura atunci cand se joaca pe aceste dispozitive, pur şi simplu intra in transa şi raman acolo pentru ore bune. Tehnologia nici macar nu mai reprezinta un mijloc de divertisment pentru majoritatea copiilor, ci o incercare disperata a lor de a umple un gol. Observ multe situatii in care parintii pleaca de acasa si lasa copilul in fata unui ecran, fara supraveghere, singur, sa se descurce pe cont propriu. Iar acest lucru se intampla de la o varsta tot mai frageda, inca din perioadele cele mai importante pentru dezvoltarea psiho-emotionala a copilului. Pe de-o parte este de inteles nevoia de timp liber a parintelui din societatea actuala, majoritatea fiind ocupati cu munca, proiecte care ii solicita deja foarte mult, oboseala s.a.m.d. Cu toate acestea, prin acest gest de a lasa copilul in fata unui ecran (televizor, laptop, tableta ori telefon), nevoile copilului ajung sa nu mai fie implinite. Chiar daca la inceput poate fi interesant si atractiv pentru copil sa isi petreaca timpul pe telefon, ori in fata unui ecran, la un moment acesta devine constient de nevoia de atentie din partea parintelui si va cauta sa o obtina. Copilul poate incepe sa se simta neglijat, respins, abandonat, uitat ori neimportant in ochii parintilor sai daca nevoia acestuia de conexiune va fi ignorata”, afirma psihologul Andra Tanasescu.

Specialistul afirma ca, inacest context, micutii au tendinta de a adopta doua tipuri de comportamente:

  1. Va face tot posibilul sa primeasca atentia si afectiunea din partea parintilor

In aceasta situatie, care este pe de-o parte ceva mai buna, copilul incepe sa se manifeste in diferite feluri, avand intentia de a capta atentia celor care il ingrijesc (parinti, bunici etc). Poate incepe sa tipe foarte tare cand se joaca, sa alerge prin casa ori sa sparga lucruri. in aceasta etapa copilul va folosi tot ce-i sta la indemana pentru a atrage atentia si a primi ceea ce are nevoie. “Este deosebit de important sa realizam ca un copil nu are cunostinte despre modurile pe care le folosim noi, ca adulti, pentru a exprima ce simtim. Va alege, asadar, orice metoda crede el ca poate atrage atentia cel mai bine. Comportamentele unui copil „rau”, „obraznic”, cum sunt descrise de cele mai multe ori, sunt de fapt incercari ale acestuia de a ne transmite ca are nevoi neimplinite. Sunt doar moduri prin care el cere atentia si iubirea parintilor sai. Acum este momentul cel mai important in care sa-i oferi atentie si rabdare copilului, sa faci ce-ti spune si sa-i oferi timpul si rabdarea de care are nevoie”, explica psihologul Andra Tanasescu.

  1. Se va interioriza si se va inchide in el

In momentul in care ”strigatele” copilului nu sunt auzite, acesta va inceta sa mai comunice. Se va inchide, va reprima toate sentimentele si trairile si va inceta sa mai caute atentia parintelui. Problema care apare este ca, desi nu mai cauta implinirea acestor nevoi in cadrul familiei, va cauta moduri prin care sa o faca in afara acesteia. Cand vine vorba despre a-si alege o persoana ori un grup cu care sa-si petreca timpul, daca nu primeste un model de comportament sanatos in familie, va intra intr-un anturajul care il va atrage, de unde va invata comportamente ori obiceiuri nesanatoase, se va implica in activitati ilegale etc.

“Toate aceste sentimente interioare nemanifestate, pe care le traieşte copilul, vor avea repercusiuni la maturitate, unde copilul devenit adult va continua sa adopte comportamente si obiceiuri nesanatoase, prin care sa-si satisfaca nevoile neimplinite in copilarie. Astfel, vedem adulti implicandu-se in relatii toxice, apeland la droguri, alcool si alte mijloace care mai degraba fac rau decat bine. Adictiile, comportamentele agresive, dependenta de substante, de jocuri ori chiar de persoane, atasamente intense fata de anumite obiceiuri, instabilitatea emotionala si chiar gelozia pot fi doar unele dintre simptomele pe care le manifesta un adult atunci cand, in copilarie, nu i-au fost implinite nevoile primare”, declara psihologul Andra Tanasescu.

Cum putem evita drama copilului crescut la laptop?

Specialistul crede ca ruptura brusca şi totala de tehnologie nu va rezolva problema, ci chiar o va acutiza. Copiii din ziua de azi au nevoie de un calendar de activitati, de un program in care sa descopere noi hobby-uri, noi metode de divertisment decat cele oferite de mediul virtual. Mai mult decat atat, trebuie sa invete sa iubeasca şi viata din mediul offline şi sa creeze un echilibru intre cele doua lumi.

“Copilul nu are capacitatea de a lua singur decizii benefice pentru dezvoltarea lui psiho-emotionala, de aceea ghidajul parintilor este vital in tot acest proces. Parintii ii pot diversifica meniul de divertisment, nu trebuie sa il oblige sa renunte la obiceiurile vechi, ci trebuie sa-i ofere şi alternative. ii poate arata cum se juca el in copilarie, il poate duce mai des in parc, la iarba verde, intr-o expeditie pe munte, la un picnic. il poate inscrie intr-un club sportiv, unde sa faca mai multa mişcare şi sa invete sa socializeze şi fata in fata, astfel inca sa ii oferim un echilibru in viata lui. Cum pentru copil este important ca parintele sa fie prezent in viata lui, la fel si parintele simte nevoia sa aiba copilul alaturi, sa simta incredere si deschidere din partea acestuia. Mai devreme sau mai tarziu, orice parinte isi doreste sa faca parte din viata copilului, asa cum un copil simte nevoia ca parintii sa fie implicati in viata si dezvoltarea sa. Oferiti atentie si grija copiilor, petreceti timp de calitate cu ei, faceti lucruri impreuna si asigurati-le in acest fel o dezvoltare sanatoasa si posibilitatea de a-si crea un viitor frumos, in care sa fie impliniti si fericiti ca adulti”, conchide psihologul Andra Tanasescu.

Sursa foto:trackmyfone.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului