Cresterea copilului

#criza #violenta conjugala #copii

Efectele crizei economice asupra vietii de cuplu

O parte dintre efectele crizei financiare sunt evidente atunci cand deschizi portofelul sau mergi la banca, insa criza poate avea efecte puternice si asupra vietii de cuplu.

In perioadele dificile, scaderea veniturilor poate afecta profund viata de cuplu si de familie.

Pentru cuplurile tinere, criza poate insemna amanarea unor investitii intr-un camin sau o masina, in timp ce pentru o familie cu copii, scaderea veniturilor poate afecta viiitorul celor mici.

 

Comunicarea bate criza

 

Reducerea cheltuielilor pentru ajustarea bugetului familiei trebuie facuta in consens de ambii parteneri. Stabiliti impreuna prioritatile si respectati-le. Pe vreme de criza, cumparaturile impulsive nu-si mai au locul.

Scaderea veniturilor poate duce chiar la schimbarea stilului de viata al unui cuplu, moment in care relatiile din interes au mari sanse sa se destrame.

Pentru cele mai multe cupluri, criza inseamna mai putin timp petrecut impreuna. Fie ca e vorba de activitati suplimentare pentru a castiga mai multi bani sau de ore suplimentare neplatite pentru a evita o eventuala disponibilizare , criza isi spune cuvantul asupra relatiei.

Nivelul ridicat de stres poate fi echilibrat doar de petrecerea placuta a timpului impreuna. Cand ai mai putin timp la dispozitie pentru partenerul tau, incearca sa faci fiecare clipa sa conteze.

O mangaiere sau o incurajare nu te costa si pot avea un efect puternic atunci cand unul dintre parteneri este descurajat de problemele cotidiene.

In perioadele dificile financiar, multe cupluri ajung sa se certe mai des sau chiar sa se desparta. Renunta la acuzatii si incearca sa transformi orice cearta intr-o discutie constructiva.

Comunicarea este foarte importanta intr-un cuplu pentru a depasi obstacolele de ordin financiar. Odata ce stabiliti impreuna bugetul de criza, respectati-l si vezi depasi cu bine aceasta perioada.

 

Copiii si criza

 

Criza economica poate fi deosebit de dificila si pentru copii. Este important ca atunci cand veniturile scad sa porti o discutie cu copiii in care sa le explici situatia in care se afla familia.

Explica-le ca, pentru o vreme, vor trebui sa se multumeasca cu mai putin, dar ca au in continuare la dispozitie bunavointa parintilor pentru a rezolva orice problema sau dorinta pe care ar putea-o avea.

Este foarte important ca ambii parinti sa aiba aceeasi atitudine in fata copiilor. Daca unul dintre parinti le mai da bani fara ca celalalt sa stie, copiii vor intelege ca pot sa ceara oricand mai mult decat stiu ca pot primi.

Daca inseli increderea partenerului si el va afla, risti un conflict de proportii in familie pe timp de criza.

 

violenta conjugala

 

Desi psihologii evita sa admita existenta unei cauzalitati directe intre criza economica si cresterea numarului de incidente de violenta conjugala, numarul victimelor a crescut in ultimii doi ani la nivel mondial. Pierderea locului de munca duce la un nivel ridicat de stres, care poate duce unii barbati la violenta verbala sau chiar fizica.

Conform datelor Agentiei Nationale pentru Protectia Familiei, in 2009, 45 de romance au murit din cauza violentei in familie.

Majoritatea victimelor violentei au fost femei si fete din grupele de varsta 0-14 (17,69%), 25-35 (14,25%) si 35-45 ani (16,16%).

Multe victime ale violentei conjugale nu raporteaza insa incidentele, mai ales atunci cand depind financiar de agresor.

In Romania, in 2009, peste 30% dintre victimele violentei in familie de sex feminin au declarat ca au suferit o agresiune zilnica, iar aproape 25% au suferit o agresiune saptamanala.

 
Tie cum ti-a afectat criza viata de cuplu?

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Top

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare