Cresterea copilului

#violenta in familie #relatii familie # agresiune copiii

Efectele negative pe care le au palmele date copiilor

O palma data copilului este considerata de unii adulti o masura de corectie acceptabila. Cu toate acestea, mai multe studii arata ca un copil palmuit este un copil abuzat. Acesta, odata ce devine adult, poate avea boli mentale sau poate sa sufere de obezitate.

Agresiunea fizica la copii si efectele acesteia

Copiii ai caror parinti ii palmuiesc, zgaltaie si ameninta pot mai tarziu sa se confrunte cu probleme grave de sanatate. Astfel de comportamente ale parintilor sau altor adulti, chiar daca se doresc a fi acte de disciplina, cresc riscul aparitiei unor boli odata ce copilul devine major. Astfel, o simpla palma data minorului poate sa lase urme in subconstientul acestuia, la orice varsta. Incidentul este inregistrat de mintea acestuia ca o trauma cu efecte pe tot restul vietii. Astfel de copii devin adulti cu o stima de sine aproape inexistenta, nervosi, tematori, razbunatori.

Pe langa acestea, copiii abuzati prin acte de violenta ii fac pe viitorii adulti sa fie persoane depresive, care isi creeaza mecanisme de aparare facand excese. Unii mananca prea mult si devin obezi, altii recurg chiar la droguri. Alte efecte ale violentei in copilarie sunt cele de manii, anxietate, abuz de alcool sau consumul de substante care dau dependenta, tulburari de personalitate.

Comportamentul echilibrat si regulile societatii

Psihologii considera ca, pe langa aceste efecte negative majore, palmuitul si agresivitatea fizica transmit copiilor un mesaj gresit. In viata, copiii se vor confrunta cu situatii tensionate adesea, cuma ar fi cele cu colegii de serviciu, cu sefii, colegii de scoala, prietenii sau partenerul de viata. Astfel de situatii nu se rezolva prin palme.

Copiii trebuie sa invete ca societatea are regulile ei si ca un comportament gresit este sanctionat. Fara respectarea acestor reguli, copiii nu se vor putea integra intr-o comunitate, nu vor avea prieteni, iar ca adulti nu se vor putea angaja din cauza comportamentului violent.

Violenta fizica are mai multe surse

Copiii sunt abuzati fizic nu neaparat de catre parinti. Se poate ca in viata lor sa existe alti adulti care sa-i bata, printre care chiar rudele sau profesorii. Este important ca astfel de comportamente sa fie depistate din timp, astfel incat copilul sa nu fie traumatizat. Daca exista in familie sau in anturaj o persoana pe care o suspectezi ca ar putea deveni agresiva, ia masurile necesare.

Exista mai multe modalitati de a aplica o corectie fara a-l palmui sau agresa pe copil. Metodele difera, in principiu, in functie de varsta copilului. Unui copil mic care vrea sa faca ceva rau i se poate distrage atentia cu o alta activitate, dar care este una constructiva. Un copil mare, care vorbeste, poate fi lasat sa suporte consecinta distrugerii unei jucarii prin refuzul de a-i cumpara alta.

Un sistem cu puncte sau bile albe si negre poate fi o modalitate de a-l ambitiona pe copil sa castige cat mai multe puncte. La un anumit numar de puncte, acesta poate beneficia de o recompensa pe placul lui.

Foto: parentdish.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare