Cresterea copilului

#sarcina #vitamina c #efecte fumat #fumat sarcina

Esti gravida si fumezi? Ce masura simpla iti protejeaza fatul de efectele nocive ale fumatului

Cercetatorii americani au descoperit ca suplimentele de vitamina C ar putea deveni un tratament profilactic impotriva efectelor fumatului asupra fatului in sarcina. Este o descoperire importanta, in conditiile in care mai mult de 50% dintre fumatoarele care raman gravide continua sa practice acest viciu si in perioada sarcinii, expunandu-si astfel bebelusii la numeroase complicatii.

Riscuri ale fumatului in sarcina

Fumul de tigara contine mii de substante chimice daunatoare, nicotina si monoxidul de carbon fiind considerate cele mai periculoase. Atunci cand fumezi in sarcina, toxinele ajung in sange si inlocuiesc o parte din oxigenul care este transmis catre fat, afectandu-i dezvoltarea in toate aspectele ei.

Fumatul in sarcina are un efect devastator asupra dezvoltarii plamanilor si functiilor respiratorii ale fatului. Efectele acestui viciu nu sunt sesizabile doar pe termen scurt, imediat dupa nastere, ci si pe termen lung, crescand incidenta astmului de-a lungul copilariei.

De asemenea, gravidele care fumeaza risca sa nasca prematur, iar bebelusii sa aiba o greutate foarte mica la nastere, expunandu-i unui risc de complicatii ce le pot pune viata in pericol.

Vitamina C, cum protejeaza fatul de efectele fumatului?

Cercetatorii americani de la OHSU Doernbecher Children's Hospital, Portland, au descoperit, in urma unui studiu, ca suplimentele cu vitamina C au capacitatea de a bloca o parte dintre efectele pe care fumatul le are asupra fatului in sarcina.

Potrivit acestora, fumatoarele care au luat zilnic 500 mg de vitamina C in perioada sarcinii au nascut bebelusi sanatosi, fara probleme respiratorii. Nou-nascutii acestora au inregistrat rezultate mai bune la testele respiratorii si pulmonare realizate in 48 de ore de la nastere decat cei care au fost nascuti din fumatoare care nu au luat doza zilnica de vitamina C.

Savantii americani sunt de parere ca descoperirea este foarte importanta si ca este menita sa protejeze sanatatea bebelusilor ai caror mame fumeaza in timpul sarcinii, in conditiile in care tot mai putine gravide reusesc sa se lase de acest viciu dupa ce afla ca sunt insarcinate. Vitamina C ar putea fi cel mai ieftin si practic tratament pentru combaterea efectelor fumatului asupra dezvoltarii functiilor pulmonare la bebelusi in perioada intrauterina.

Sursa foto: kobieta.onet.pl

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare