Cresterea copilului

#caria dentara #carii copil #caria de biberon #igiena dentara copii

Expertul acasa.ro dr Lucy Visinescu: Metode eficiente de a preveni aparitia cariilor la copii

Caria dentara afecteaza 40% din copii de varsta prescolara si este cea mai frecventa afectiune cronica, de cinci ori mai frecventa decat astmul si de sapte ori decat febra fanului, potrivit datelor oferite de Academia Americana de Pediatrie.

Iata de ce parintii ar trebui sa-si asume un rol activ in acest sens, invatand copilul cu igiena oro-dentara de la aparitia primului dintisor si familiarizandu-l cu mediul stomatologic:

Este foarte gresita atitudine "sunt dinti de lapte si se schimba" si "de ce sa-l duc sa sperii copilul daca nu-l doare nimic". Este adevarat ca dintii de lapte sunt temporari si se schimba, dar de starea lor de sanatate depinde eruptia si starea dentitiei definitive. Un dinte temporar cariat, cu o pulpita cronica va determina eruptia mai rapida a succesorului definitiv, care apare pe arcada mai devreme si cu un risc de cariere mai mare, pentru ca deprinderile de igiena orala nu sunt corect insusite la varste fragede.

Vizitarea stomatologului doar in caz de durere va determina realizarea unei asocieri fatidice "dentist egal durere" care va urmari copilul multa vreme, facand o fobie fata de stomatolog. Iata de ce este bine sa se faca vizite in care copilul sa fie familiarizat cu medicii si personalul medical, cu aparatura si procedurile stomatologice. Exista numeroase clinici specializate in acest sens, care fac din tratamente un joc, intr-un mediu prietenos, din care copii de multe ori nu se mai lasa dusi.

Studiile efectuate de Academia Americana de Pediatrie si Academia Americana de Pedodontie, au aratat scaderi cu peste 40% ale costurilor tratamentelor stomatologice la copiii care au fost dusi la stomatolog de la varsta de un an si apoi periodic pana la cinci ani, fata de cei tratati sporadic in urgente.

Copilul trebuie familiarizat cu igiena orala inca dinaintea eruptiei dintilor, cand mama sau persoana in grija careia se afla, va curata gingiile bebelusului de doua ori pe zi, in special dupa masa de seara, cu un tifon steril inmuiat intr-o infuzie de musetel sau apa.

Dupa apariria dintisorilor, se va folosi o periuta speciala, mai moale, cu care se vor curata cu grija si multa rabdare dintii si gingiile, evitand administrarea de sucuri, ceaiuri, lapte cu biberonul inainte de culcare, altfel riscul aparitiei cariei de biberon este foarte mare.

Periajul cu pasta de dinti speciala pentru copii se va face cand copilul invata sa scuipe si intelege comenzile date de adult. Trecerea la periajul dentar de catre copil se va face treptat si in joaca, finalul si partea cea mai importanta revenind tot adultului care are in grija copilul. Chiar si la varste mai mari de 4-5 ani, este de recomandat sa se verifice eficienta periajului  punand cateva picaturi de albastru de metil in apa de clatit, care va colora placa bacteriana in albastru.

Pentru scolari si liceeni verificarea periajului se poate face utilizand indicatori de placa, ce coloreaza placa dentara in rosu sau albastru. Este o buna metoda pentru insusirea unei tehnici corecte si eficiente de periaj.

Dupa aparitia dintilor definitivi copii vor fi instruiti sa foloseasca ata dentara si apa de gura. Cel mai bine ar fi ca aceasta sa se faca intr-un mediu profesional, intr-un cabinet stomatologic, insa nu sunt de neglijat nici exemplele parintilor sau demonstratiile facute in clase de asistentii de profilaxie.

Cu cat copilul va fi mai constientizat de responsabilitatea propriei igiene orale si de necesitatea preventiei cu atat va fi mai bine pentru sanatatea lui orala.

Daca aveti intrebari despre fatetele dentare, le puteti adresa doamnei Dr Stomatolog Lucy Visinescu, printr-un comentariu la acest articol.
Date de contact:
Tel 0744 68 76 65
email: lucy.visinescu@gmail.com
sector 1, Bucuresti


Sursa foto: a1dentalnetwork.com, edgewater-dentist.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului