Cresterea copilului

#sarcina #poluare

Expunerea prenatala la poluare influenteaza inteligenta bebelusului

Expunerea la poluarea urbana in timpul sarcinii influenteaza inteligenta si dezvoltarea mintala a copiilor. Acesta este rezultatul dur al unui studiu publicat in revista Environmental Health Perspectives.


Cercetatorii participanti la studiu au declarat faptul ca  expunerea prenatala la niveluri ridicate de  hidrocarburi policiclice aromatice (PAH)  au afectat in mod negativ dezvoltarea cognitiva a copilului, in conformitate cu testele de inteligenta si abilitatile de rationament aplicate asupra unor copii in varsta de 5 ani.


Mai mult decat atat, gazele care ies pe tevile de esapament pot afecta embrionul si, astfel, dubleaza riscul de avort spontan .


Cele mai expuse sunt totusi femeile care au ramas insarcinate prin metoda fertilizarii in vitro , riscul fiind cu 9% mai mare decat la cele care au ramas gravide pe cale naturala.


Aceste hidrocarburi sunt eliberate prin arderea combustibilului pentru transport, incalzire, producere de energie, insa vin si din alte surse de ardere.


Studiul a fost efectut pe un esantion de 214 copii nascuti in Cracovia intre 2001 si 2006, iar mamele supravegheate au purtat in permanenta un dispozitiv care masura nivelul de expunere la PAH, dupa care au furnizat probe de sange in timpul sarcinii, dar si sange ombilical la nastere.


Aceste rezultate sunt confirmate de un studiu asemanator efectuat de curand in New York.


Asadar, medicii au dat „verdictul”: copiii care se dezvolta intr-un mediu poluat, dar si cei ai caror mame au locuit pe toata perioada sarcinii intr-un astfel de loc au sanse mai mari sa intampine probleme de dezvoltare intelectuala.


Din acest motiv, specialistii recomanda viitoarelor mamici o viata cat mai linistita, intr-un mediu cat mai putin poluat pentru evitarea unor probleme de sarcina. Cum acest lucru nu este usor de realizat pentru toata lumea, este recomandat ca macar o data pe saptamana sa iesiti din orasele aglomerate, sa mergeti pe munte sau la padure si sa va bucurati de aerul proaspat, atat de pretios.


Sursa foto : babble.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului