Cresterea copilului

#sarcina #alimentatie

Mancarea nesatoasa din timpul sarcinii, cauza agresivitatii la copii

Poftele alimentare ale femeilor insarcinate pot afecta dezvoltarea comportamentala ulterioara a copilului. Potrivit unui studiu al cercetatorilor australieni, viitoarele mame ar trebui sa se abtina de la mancarea nesanatoasa, cum sunt produsele fast-food, daca vor sa aiba un copil sanatos din punct de vedere psihic.

Copiii care mananca, in special, produse alimentare nesanatoase, cum sunt chipsurile, hamburgerii si cartofii prajiti, sunt mai predispusi la depresii, stari de anxietate, izbucniri agresive si accese de furie, arata un studiu citat de Daily Mail. Totodata, comportamentul negativ este influentat si de alimentele de tip junk-food pe care femeile gravide le consuma in cele 9 luni de sarcina.

Agresivitatea copiilor a fost studiata la diferite varste

Studiul, efectuat de cercetatorii de la Universitatea Deakin din Melbourne, Australia, in colaborare cu omologii lor norvegieni, a inclus date obtinute de la 23.000 de mame si copiii lor, implicati intr-o alta cercetare care are loc in Norvegia.

Astfel, cu ajutorul unor chestionare, cercetatorii au putut obtine detalii despre dieta mamelor pe perioada sarcinii, dar si despre alimentatia copiilor lor la varstele de 18 luni si 3 ani. In plus, simptomele legate de depresie, anxietate, tulburari de comportament si ADHD (Tulburarea Hiperkinetica cu Deficit de Atentie) au fost masurate in mai multe etape, respectiv cand micutii au implinit varstele de 18 luni, 3 ani si 5 ani.

"Nutritia din primii ani de viata, incluzand-o pe cea de care beneficiaza copilul aflat in uter, este legata de dezvoltarea fizica la cei mici si anumite riscuri de a dezvolta boli de inima sau diabet, de exemplu. Insa acesta este primul studiu care demonstreaza ca dieta este importanta si in dezvoltarea mentala a copiilor", a declarat Felice Jacka, de la Universitatea Deakin, profesorul coordonator al studiului.

Factorii socio-economici si sanatatea mentala a parintilor nu au fost inclusi in cercetare, mentioneaza autorii studiului. Acestia spera insa ca autoritatile se vor sesiza si vor lua masurile care se impun in privinta limitarii comercializarii si disponibilitatii produselor de tip junk-food in societate.


Sursa foto: topnews.in

  •   2013-08-22
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Gratiela Petrescu

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Nicoleta Simion: Diabetul si terapia cu insulina la feline

Expertul Acasa.ro, dr Nicoleta Simion, medic veterinar

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, sociolog Elena Carstea: Cum ne protejam animalul de canicula

Expertul Acasa.ro, Elena Carstea, sociolog

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii