Cresterea copilului

#adolescente #mame #discutii #dezordine #apreciere mame #motive cearta

Fiicele incep sa-si aprecieze mamele abia la 23 de ani

Pentru fiecare persoana, adolescenta este perioada propice descoperirii propriei identitati, perioada in care afirmarea in cercurile de prieteni este cruciala, dar si varsta la care impunerea in fata parintilor este obligatorie. Rebele, dornice sa demonstreze ca pot face numai ceea ce vor, adolescentele cad adesea in plasa certurilor cu parintii, in special cu mamele. Acestea din urma vor doar ce este mai bun pentru fiicele lor, insa discutiile in contradictoriu si certurile aprinse nu inceteaza decat dupa ce tinerele ajung la varsta de 23 de ani.


Aceasta este concluzia unui sondaj realizat in Marea Britanie, la care au participat 2.000 de tinere. Cele mai multe dintre ele recunosc faptul ca in adolescenta aveau zilnic certuri cu mamele lor, pe care le considerau ca fiind rele. Odata cu maturizarea, in jurul varstei de 23 de ani, si-au dat seama ca mamele sunt tot ce au mai bun pe lume si au inceput sa le aprecieze mai mult.

Motive de cearta intre fiice si mame

Conform datelor sondajului, cele mai multe certuri dintre mame si adolescente pornesc de la dezordinea din camerele fetelor. Ocupate sa iasa cu prietenii in oras sau sa discute ore in sir la telefon cu iubitii, adolescentele devin neglijente si uita sa faca ordine in camere. Noroc cu mama, care atrage intotdeauna atentia asupra haosului.

Pe locul doi in topul celor mai frecvente cauze ale certurilor dintre adolescente si mame s-a clasat obraznicia tinerelor, care isi permit sa le raspunda parintilor pe un ton ridicat. Printre celelalte motive de cearta se numara relatia tensionata cu fratii, relatia cu iubitul, noptile pierdute in cluburi si stilul vestimentar al adolescentelor.

Mama ar trebui sa fie cea mai buna prietena

Studiul la care au participat 2.000 de tinere arata ca:

  • o tanara din cinci (22%) considera ca mama ar trebui sa fie cea mai buna prietena
  • 76% dintre tinere cred ca este bine sa fie apropiate de mama, insa fara sa le dezvaluie secrete personale
  • 33% dintre tinere si-ar fi dorit sa discute cu mamele lor despre subiecte delicate (menstruatie, contraceptie, sex)
  • 75% dintre tinere le sunt recunoscatoare mamelor lor pentru felul in care au fost crescute, chiar daca in adolescenta credeau altceva.


Sursa foto: onlineparentingcoach.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului