Cresterea copilului

#mancare #copii #anorexie #alimentatie #copil

Fortarea copilului sa manance

Fara indoiala te-ai saturat sa ii promiti copilului marea cu sarea doar pentru a-l vedea ca mananca tot fin farfurie sau pentru a invata sa manance si altceva in afara de mancarurile sale preferate. Intr-un moment de frustrare maxima si nerabdare, foarte multi parinti au tendinta sa ii forteze pe copii sa manance mancaruri care nu le plac sau sa termine tot din farfurie.


Din pacate, acesti parinti nu realizeaza ca acest lucru va avea asupra copilului repercusiuni care pot fi destul de grave. Pe primul loc se afla chiar anorexia care se manifesta prin ingerarea unor cantitati mari de alimente (dintr-un motiv sau altul) si provocarea vomei pentru a le elimina rapid. De asemenea, o alta problema care poate interveni este repulsia definitiva si ireversibila asupra felului de mancare pe care a fost obligat sa il consume.


Cum sa il convingi pe copil sa manance


In primul rand, orice ai face, evita sa il fortezi pe copil sa manance si evita sa folosesti amenintari (de orice natura). Varianta functionala si cu un impact pozitiv asupra copilului si asupra relatiei voastre este comunicarea.


Afla de ce nu vrea sa manance


Trebuie sa iei in calcul varianta in care copilul tau chiar nu poate sa manance din cauza unei probleme de sanatate sau pentru ca mancarea respectiva ii provoaca scarba din cauza aspectului, a mirosului sau pentru ca il asociaza cu ceva (o faza dintr-un film, desene animate, o intamplare de la gradinita etc). Afla sursa problemei pentru a putea aplica strategia corecta.


Daca refuza sa manance din cauza aspectului mancarii, incearca sa aduci imbunatatiri din acest punct de vedere. Adauga mancarii floricele sau inimioare realizate din fructe sau legume (in comert exista forme de plastic cu ajutorul carora poti lucra mai usor), in timp ce mirosurile pot fi schimbare si imbunatatite cu ajutorul condimentelor. Spre exemplu, in cazul deserturilor (orez sau gris cu lapte de exemplu) te poti  folosi de scortisoara, in timp ce mancarurile pot avea un miros mai placut cu ajutorul condimentelor proaspete sau uscate – patrunjelul, mararul, leusteanul, busuoicul, cimbrul etc, se afla printre cele mai aromate si mai acceptate de copii.


Daca refuza sa manance pentru ca asociaza acel aliment cu un anumit lucru, afla excat care este sursa de la care a pornit totul si incearca sa ii explici in functie de situatia existenta. Spre exemplu, daca asociaza  morcovul cu o gluma nepotrivita facuta de un coleg de gradinita, ii poti schimba perceptia. Scoate la imprimanta cateva imagini cu iepurasi care consuma cu pofta morcovi, iar apoi spune-i cat de sanatoasa este aceasta leguma. In plus, daca vei consuma in fata lui un morcov, fara sa fii prea insistenta cu replicile de genul „mmm, este delicios”, este foarte posibil sa aiba macar curiozitatea sa guste.


Daca se afla in situatia in care nu poate consuma cantitati de mancare, este bine sa apelezi la medic. Este foarte posibil sa manance suficient de mult pentru varsta lui, dar tu sa iti doresti sa consume cantitati mai mari. Totusi, exista posibilitatea ca micutul sa aiba probleme la nivelul stomacului. Fa-i un set de analize, afla despre ce este vorba, aplica-i tratamentul recomandat de catre medic si apoi vei vedea cum situatia se schimba.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului