Cresterea copilului

#lapte praf #cereale #obezitate #bebelusi #alimentatie

Hrana solida provoaca obezitate bebelusilor

Oamenii de stiinta americani au descoperit ca bebelusii care sunt hraniti cu hrana solida sau lapte cu cereale  mai devreme de 5 luni au sanse foarte mari sa sufere mai tarziu de obezitate , spre deosebire de cei care primesc doar lapte matern .


Copiii care nu au fost alaptati niciodata sau la care alaptarea s-a intrerupt mai devreme de varsta de 5 luni sunt asociati de foarte multe ori cu un risc marit cu pana la 6 ori de a avea probleme de greutate.


Oamenii de stiinta au analizat 847 de copii care au fost alesi inca inainte de a se naste  si urmariti pentru o perioada de cel putin 3 ani.  In urma acestei analize amanuntite, s-a constatat ca 67% dintre copii au fost alaptati la san si ca 33% au fost hraniti cu lapte praf . 9% din cei care au fost hraniti lapte praf dadeau semne de obezitate pana in varsta de 3 ani. Explicatia data de medici pare sa fie una foarte simpla: mamele care isi alapteaza bebelusii isi dau seama cu usurinta atunci cand copilului s-a saturat si nu mai are nevoie de mancare, in timp ce mamele care ofera bebelusilor lapte din comert, nu recunosc semnele pe care bebelusii le dau atunci cand nu mai vor sa manance.


Mai mult decat atat, laptele praf si mancarea solida au un aport caloric mai mare, care este asimilat cu usurinta de catre bebelusi si acest lucru se vede rapid in greutatea acestora.  De asemenea, un alt obicei care duce la obezitatea bebelusului este hranirea excesiva a acestuia – mama, din prea multa dragoste , dar si din dorinta de a se asigura ca puiul ei este sanatos si viguros, incearca sa il forteze pe acesta sa manance mai mult decat are nevoie. Asadar, o mancare mai calorica si intr-o cantitate mai mare, duce cu siguranta la obezitate pe termen lung.


Acesta este doar unul dintre motive pentru ca medicii din intreaga lumea sustin si promoveaza alaptatul pana la cel putin 5 luni  si in acest timp sa se evitele laptele praf sau cel cu cereale, mult mai caloric decat cel natural care are nutrienti si calorii exact in cantitatile necesare pentru bebelusi.


Cum sa previi obezitatea la bebelusi


In primul rand este esential ca in cazul in care il hranesti pe bebelus cu hrana din comert, ar fi bine sa ii stabilesti un program fix de hranire si sa incerci sa il respecti. De asemenea, dozele de hrana trebuie sa fie si ele stabilite cu mare atentie, fara sa il fortezi pe copil sa manance mai mult decat trebuie. Calculeaza numarul de calorii de care are nevoie bebelusul tau si ofera-i exact atat cat are nevoie.


Totodata, miscarea fizica si masajul sunt doua aspecte importante care nu trebuie neglijate sub nicio forma.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului