Cresterea copilului

#comunicare #comportament #libertate #etapa #adolescenta #rusine

Ii este adolescentului tau rusine cu tine? Afla cum gestionezi situatia!

"Nu esti bun de nimic! Lasa-ma in pace!" Daca esti parinte de adolescent, cu siguranta ai avut parte de astfel de certuri, ochi dati peste cap si usi trantite. Chiar daca este dureros sa afli ca ii este rusine cu tine, este foarte important sa ii oferi mai mult spatiu copilului tau adolescent si, atunci cand este posibil, sa discuti mai mult cu el. Afla mai jos cum sa faci fata comportamentului in schimbare al copilului tau!

Comportamentul agresiv al copilului tau este semnul care anunta apropierea adolescentei. In aceasta perioada, copiii tai vor intampina numeroase dificultati, insa abilitatile lor de comunicare nu sunt inca bine dezvoltate, iar conflictele pandesc la orice pas.

Parintii ar trebui insa sa isi aminteasca ca aceasta perioada este doar o faza din dezvoltarea copilului. Chiar daca este dureros adesea sa fii refuzat de copil, trebuie sa ii intelegi nevoile.

Iata ce poti face pentru a trece mai usor peste aceasta etapa:

1 Nu o lua personal

Atunci cand adolescentul incepe sa te ignore si sa nu te mai implice in activitatile lui, incearca sa nu o iei personal. Aminteste-ti ca este o etapa a vietii foarte delicata, cand copilul are nevoie de intimitate. Chiar daca este dureros sa stii ca adolescentului ii este rusine cu tine si evita sa te prezinte prietenilor, trebuie sa te gandesti ca asa ai actionat si tu la varsta lui. Copilul tau te iubeste, insa are nevoie de mai multa libertate. In timp insa vei reusi sa discuti normal cu el si sa va sudati relatia.

2 Ofera-i mai multa libertate

Atunci cand adolescentului ii este rusine sa fie vazut cu tine in public si te impiedica sa te implici in activitatile sale sociale, este foarte important sa nu te superi si sa te gandesti la ce anume ar trebui sa faci pe viitor. Incearca sa discuti cu el si sa ii explici ca puteti realiza o serie de activitati impreuna, dupa care poate face orice isi doreste el si se poate intalni cu prietenii sai.

3 Gaseste o cale de comunicare

Chiar daca adolescentul te respinge, este foarte important sa gasesti o cale prin care sa comunicati eficient. Intreaba-l direct ce vrea de la tine si cum poti face ca relatia dintre voi sa fie la fel de puternica. La aceasta varsta este normal ca adolescentul sa isi doreasca sa fie independent si sa incalce regulile impuse de parinti, asa ca este important sa il asculti.


Sursa foto: [[//www.parentingclan.com]]

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare