Cresterea copilului

#lactate #produse lactate #sarcina #lactoza #lactate sarcina #intoleranta la lactoza

Importanta consumului de lactate in timpul sarcinii

Daca aportul de calciu din organismul tau este scazut in sarcina , fatul din burtica incepe sa preia din rezervele pe care le ai in oase pentru a se dezvolta, ceea ce iti poate cauza probleme de sanatate. In plus, exista pericolul subdezvoltarii sistemului osos si a danturii bebelusului. De aceea, lactatele sunt o sursa alimentara esentiala cand esti gravida . Insa nu toate produsele sunt sigure, pentru ca unele dintre ele cresc riscul infectiilor cu bacterii!

 

Beneficiile lactatelor in sarcina


Sarcina este o perioada minunata, dar si critica in viata ta. Este momentul in care trebuie sa reorganizezi intregul meniu si sa incepi sa alegi ce alimente ai voie si ce nu sa mananci. Produsele pe baza de lapte trebuie sa faca parte din meniul tau zilnic.

Lactatele sunt o sursa excelenta de calciu, proteine, vitamina D si fosfor pentru organism. Aceste elemente nutritive sunt esentiale pentru buna functionare a organismului tau, dar si pentru dezvoltarea oaselor, dintilor, muschilor, inimii si nervilor bebelusului din burtica.
 

Portia zilnica de lactate recomandata in sarcina


Medicii recomanda consumul a 3-4 gustari de lactate in fiecare zi atunci cand esti insarcinata. Ei sustin ca acestea asigura o doza zilnica substantiala din acest mineral - in jur de 1000 mg.

Poti opta pentru mai multe produse cu lapte in meniul tau zilnic. Unele sunt fara grasimi, altele au continut scazut al acestora sau sunt integrale.

Cel mai indicat este sa vorbesti cu medicul despre tipul care ti se potriveste. Alegerea lui depinde de greutatea pe care o ai, cea pe care tinzi sa o atingi in sarcina si alte deficiente sau carente din corp.
 

Produse lactate sigure in sarcina
 

Exista o multime de produse de acest tip de care poti beneficia cand esti insarcinata. Asigura-te ca ele contin lapte pasteurizat, si nu crud, si te poti infrupta din ele. Printre exemplele sigure se numara:
 

  • branzeturile tari sau semi-cremoase (cheddar, mozzarella, cottage );
  • lapte pasteurizat (trebuie sa ai grija la proportii, pentru ca pe langa nutrienti esentiali, acesta adauga si calorii corpului);
  • iaurt (pe langa calciu si nutrientii de baza, acesta mai contine si probiotice esentiale pnetru digestie; pentru ca este usor digerat, poate fi consumat si daca suferi de intoleranta la lactoza;
  • inghetata (satisface pofta de dulce si procura organismului calciu si proteine esentiale, dar este bogata in calorii, de aceea se recomanda consumul moderat).


Lactate periculoase in sarcina
 

Lactatele nu fac parte din categoria alimentelor interzise in sarcina, dar alegerea lor necesita multa precautie.

Toate produsele care contin lapte nepasteurizat (crud, nefiert) atenteaza la sanatatea ta si a fatului. Acestea contin adesea bacterii nocive care odata ce patrund in organism pot da nastere unor infectii periculoase pentru sarcina (listeria).Printre cele mai periculoase sunt in special branzeturile, dar nici alte produse nu care contin lapte nepasteurizat nu fac exceptie. Iata cateva exemple:
 

  • brie;
  • feta;
  • Camembert;
  • Roquefort ;
  • gorgonzola;
  • blue (cu mucegai);
  • crema de branza.


Inainte de a gusta sau cumpara vreun lactat in sarcina este important sa te asiguri ca acesta este facut cu lapte pasteurizat, pentru a evita orice fel de probleme. In rest, te poti bucura de beneficiile acestor alimente in fiecare zi de sarcina.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului