Cresterea copilului

#infasat #bebelus #copil #parinti #nastere

Infasarea bebelusului - un obicei necesar?

Probabil ca si tu faci parte din generatia bebelusilor care obisnuiau sa fie infasati destul de strans de catre parinti pentru a avea picioare drepte. Desi aceasta conceptie este gresita, prezenta calciului fiind cel care determina si  sanatatea oaselor , majoritatea parintilor din ziua de astazi se opun infasatului, considerandu-l un obicei barbar. Cat de necesar este insa infasatul bebelusului si care sunt beneficiile pe care le poate avea acest obicei?

Infasarea bebelusului poate reprezenta pentru micut o metoda de a se relaxa si de a dormi linistit. Unele mamici considera ca bebelusii adora sa stea infasati pentru ca aceasta „stransoare” le aduce aminte de mediul inchis din pantecul mamei.

Un lucru este cert: infasatul are rol de a-l calma pe micut, pentru ca ii limiteaza miscarile in timpul noptii, facandu-l astfel sa nu mai tresara la orice miscare sau atingere proprie. De asemenea, infasatul il mentine pe micut intr-un mediu cald si il ajuta astfel sa isi pastreze o temperatura constanta, cel putin in primele zile, cand bebelusul incepe sa dezvolte capacitatea de a se adapta la temperatura mediului. In plus, infasatul previne zgarieturile bebelusului cu unghiile pe fata.

Infasatul poate fi un obicei folositor in primele luni de viata ale micutului, cand acesta inca se mai adapteaza noului mediu in care se afla si cand inca mai simte nevoia de a se apropia, ca senzatie, de burtica mamicii.

Totusi, dupa o perioada de aproximativ 2 luni, copilul se va arata extrem de iritat atunci cand este infasat . In plus, ca o masura de siguranta, ar fi indicat sa renunti la infasat dupa primele luni de viata ale bebelusului, pentru ca acesta va fi capabil sa se rostogoleasca in patut . Daca micutul nu beneficiaza de libertate de miscare si se rostogoleste cu fata in jos, atunci nu va mai avea posibilitatea de a respira.

Observa insa si reactiile micutului. Daca pare sa nu agreeze infasatul, ii este prea cald, mai tare se agita decat sa se relaxeze, atunci acestea sunt semne clare ce iti arata ca trebuie sa renunti sau cel putin sa incerci cu o paturica legata mai slab.

Iata cum se infasa un copil:

Ai nevoie de o paturica de marime medie, pe care sa incapa bebelusul tau. De asemenea, opteaza pentru un material usor, subtire, care poate fi manevrat cu usurinta si in care bebe sa se simta confortabil.

 

  • Aseaza paturica pe o suprafata plata, cu unul dintre colturi indreptat catre tine.

 

  • Indoaie coltul de sus, aproximativ 15 centimetri. Aseaza bebelusul astfel incat capul acestuia sa stea pe bucata indoita.

 

  • Ia coltul din dreapta al paturii si trece-l peste corpul bebelusului, peste manuta dreapta a acestuia, pana ajunge la spatele micutului (manuta stanga ramane afara).

 

  • Ia coltul de jos al paturii si ridica-l spre copil, fixand capatul pe sub coltul drept al paturii.

 

  • Ia coltul stang al paturii si aseaza-l peste copil, la fel cum ai procedat cu partea dreapta si apoi prinde-l la spate.


Unii copii prefera sa aiba mainile libere, asa ca in loc sa treci colturile paturii peste manute, trage paturica pe sub manute, astfel incat doar bazinul si piciorusele vor fi infasate.

Pentru parintii care intampina dificultati in infasarea bebelusului, exista in comert si paturi speciale. Iata cateva magazine care iti pot fi de folos:

bestkids.ro

idealbebe.ro

magicbebe.ro

bebecarucior.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Sfatul expertului