Cresterea copilului

#rotavirus #diaree #copii #febra

Infectia cu rotavirus la copii

In momentul in care copilul tau se confrunta cu febra, greata, varsaturi si diaree severa in acelasi timp, este foarte posibil ca acesta sa sufere de rotavirus, motiv pentru care se impune sa il duci de urgenta la spital. Infectia este foarte contagioasa si in general afecteaza orice copil pana la varsta de 3 ani.


Chiar daca in general infectia cu rotavirus se vindeca de la sine, deshidratarea, febra ridicata si alte simptome asemanatoare arata ca infectia este grava si ca spitalizarea este absolut necesara.  Din pacate, daca nu esti constient de gravitatea infectiei, se poate ajunge la adevarate tragedii - infectiile cu rotavirus determina sute de mii de decese in intreaga lume, fiind cauza a doua treimi din spitalizarile datorate gastroenteritelor.


Infectia rotavirus afecteaza intestinul subtire , actionand la nivelul vilozitatilor intestinale, enterocite, pe care le infecteaza si le distruge. Aceste celule au rol atat in digestie, cat si in absorbtie.


Cum se manifesta infectia cu rotavirus


Diaree – in cazul sugarilor si a prescolarilor, diareea este apoasa si are un miros greu de suportat, iar din pacate ea poate atinge forme destul de grave, mai ales in cazul persoanelor cu imunitatea scazuta.  Diareea dureaza intre 3 si 8 zile, insa au fost si cazuri in care copiii au scapat de aceasta problema abia dupa 23 de zile.


Febra -  mai mult de 80% dintre pacienti au febra atunci cand sunt afectati de infectia cu rotavirus. In cazul in care copilul tau prezinta si acest simptom, mergi la spital fara sa mai stai pe ganduri. Acest simtpom dureaza in general in jur de 3 zile.


Greata si voma
– voma puternica este un simptom frecvent al infectiei rotavirus.


Complicatii


Infectia cu rotavirus poate provoca diverse complicatii, printre care:

 

  • Deshidratare puternica (semnalata prin gura si limba uscata, respiratie rapida si batai rapide ale inimii, hidratare oculara redusa, scutec uscat pe o perioada mai mare de 12 ore).
  • Convulsii febrile
  • Colaps
  • Perturbari metabolice.


Cum se previne infectia rotavirus


In primul rand, este esential sa il inveti pe copilul tau regulile de igiena si sa il indemni sa se spele pe maini ori de cate ori este nevoie. Vorbeste-i despre importanta igienei si da-i exemple concrete (copiii care se spala pe maini inainte de fiecare masa sunt mai feriti de boli si probleme de sanatate).


De asemenea, evita sa ii dai alimente care nu au fost bine spalate inainte si invata-l sa patreze o anumita distanta fizica de copiii de la gradinita.


Totodata, ar fi bine sa nu ii dai copilului tau sa bea apa din surse dubioase. Nu vei da niciodata gres cu apa plata, asa ca foloseste-o cu incredere cand vine vorba despre sanatatea micutului tau.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare