Cresterea copilului

#sot #sotie #socri #nora #relatii #familie #conflict

Influenta socrilor in viata conjugala

Ai auzit de replica: “Ma iau cu el, ma iau cu toata familia lui”? Mai mult ca sigur ca da. Atunci cand decid sa se casatoreasca cu barbatul visurilor lor, multe femei stiu deja ca acesta vine la pachet si cu intregul lui neam caruia trebuie sa-i intre in gratii. Si daca, de rudele lui mai indepartate nu se vor lovi nas in nas in fiecare zi, deci pot risca o impolitete, cu parintii, mai exact socrii, lucrurile nu stau chiar asa.

Fie ca ne convine sau nu, in viata noastra de cuplu proaspat casatorit intotdeauna vor exista alte doua persoane care ne vor fi aproximativ la fel de apropiate ca si sotul sau parintii nostri.

Cat de mult iti pot influenta socri viata conjugala ? Ei bine, acest lucru depinde foarte mult de tine. Pentru inceput, trebuie sa stii ca in prima faza, noii tai “parinti” vor incerca sa-si petreaca foarte mult timp alaturi de tine si partenerul tau pentru a se asigura ca fiului lor beneficiaza de suficienta atentie din partea ta si de caldura caminului in care a crescut si cu care a fost obisnuit.

De aici, pot aparea o serie de evenimente neplacute si discutii in contradictoriu, mai ales daca principiile tale de viata nu sunt aceleasi cu cele ale socrilor.

De exemplu, pot fi situatii in care mama-soacra nu accepta ca fiul ei sa manance alta mancare in afara de cea pregatita de ea, sa-i fie calcate camasile sau spalate rufele de catre altcineva, afirmand ca nimeni nu face acest lucru mai bine decat ea. Bineinteles, discutiile care degenereaza din astfel de situatii nu sunt deloc prietenoase si astfel pot aparea conflicte in familia voastra ce pot avea consecinte grave asupra viitorului cuplului tau.

Tocmai de aceea, incearca intotdeauna sa fii foarte atenta inca de la inceput la stilul pe care il abordezi pentru a rezolva o situatie delicata. Gandeste-te asa: socrii tai sunt niste persoane mature, sunt parintii iubitului tau si merita tot respectul din lume, dar trebuie sa trasezi niste limite concrete in ceea ce priveste modul in care pot interveni in viata ta conjugala. Apoi, dupa ce te-ai lamurit in aceasta privinta, ia masuri!

De exemplu, daca vrei sa-ti redecorezi apartamentul in care te-ai mutat cu sotul tau, le poti cere socrilor parerea cu privire la materialul draperiilor ori al obiectelor decorative. Poti creea un mediu comunicational cald in care sa ii faci sa inteleaga ca esti interesata de parerea lor, dar ca nu le vei permite sub nicio forma sa-ti mobileze ei intregul apartament.

O alta situatie delicata mai poate aparea in cazul in care stii clar ca socrii tai nu au fost de acord cu relatia voastra la inceput si ca nu te-ar fi vrut de nora nici in ruptul capului dar n-au avut incotro. Vor fi momente dese in care vor incerca sa-ti puna bete in roate in mariajul tau, stii si tu lucrul acesta. Dar, poti rezolva problema spunandu-le urmatoarele: “OK, stim ca nu avem o simpatie prea mare unii pentru celalalti dar de dragul sotului meu pe care il iubim toti trei la fel de mult, haideti sa ajungem la o intelegere si sa ne toleram prezenta in familie”.

Exemplele pot continua la nesfarsit, insa ceea ce trebuie sa intelegi tu este ca o buna comunicare poate fi solutia cea mai buna pentru a reusi sa creezi atmosfera linistita din noua ta familie pe care tu ti-o doresti de altfel.

Un alt lucru pe care poti sa-l faci este sa-ti stabiliesti tu limitele de la bun inceput. De exemplu, socrii tai iti pot da sfaturi, iti pot face vizite neanunte si te pot ajute atunci cand le ceri lucrul acesta. Insa, nu pot fi personajele principale din viata ta, nu te pot obliga sa faci lucruri impotriva vointei tale si mai ales nu-ti pot dicta cum sa-ti traiesti viata de cuplu.

Linistea caminului tau poate fi serios afectata de relatia pe care o ai cu parintii iubitului tau, asa ca incearca sa eviti pe cat de mult posibil conflictele cu ei, stabileste inca de la inceput care sunt ideile si sfaturile pe care le vei accepta din partea lor si invata sa-i accepti ca pe propria familie alaturi de care vei petrece multe clipe frumoase.

Pana la urma, cu mult tact, diplomatie, intelegere si multa bunavointa poti face ca influenta socrilor asupra cuplului tau sa fie una benefica si productiva. Mai mult decat atat, nu uita ca soacra ta stie sa pregateasca o multime de retete gustoase si este mereu dispusa sa iti pregateasca o cina “ca la mama acasa”.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului