Cresterea copilului

#prematuri #bebelusi prematuri #ingrijire bebelusi #bebelusi

Ingrijirea bebelusilor nascuti prematur

Bebelusii nascuti prematur sunt cei care au venit pe lume intre saptamana 25 si saptamana 37 a sarcinii. Acestia au nevoi speciale fata de copiii care s-au nascut la termen, de aceea este necesara si o atentie sporita in primii doi ani de viata.

Alaptarea este foarte importanta pentru dezvoltarea copiilor nascuti prematur. Sansele ca o mama care are un bebelus nascut prematur sa alapteze la cateva zile dupa ce au nascut sunt mari, conform unor studii repetate care au concluzionat ca 6 din 10 femei care au nascut prematur si-au alaptat bebelusul.

Prematurii, mult mai fragili decat micutii nascuti la termen

In mod normal, o sarcina dureaza 40 de saptamani, insa un bebelus poate veni pe lume incepand cu a 25-a saptamana de sarcina. Cu cat se nasc mai devreme, cu atat pot intampina probleme mai mari de sanatate, de la complicatii aparute la plamani si inima, pana la cele ale creierului si ale sistemului digestiv.

Ei raman sub supraveghere medicala, in incubator, pentru a li se asigura necesarul de oxigen si pentru a-i ajuta sa aiba o temperatura normala a corpului, atat timp cat considera medicul.

Acestia sunt externati in momentul in care respira fara ajutor, castiga in greutate si nu prezinta nicio infectie in organism. Un bebelus nascut prematur trebuie sa cantareasca peste 2.500 g ca sa poata sa fie externat.

Sunt hraniti intravenos

Multi prematuri sunt hraniti intravenos sau printr-un tub, neputand fi alaptati la inceput. Ei au nevoie de vitamine, proteine si minerale (potasiu, magneziu, calciu, fier), care le vor fi administrate de catre medici.

Cat timp nu isi pot alapta pruncii, mamele trebuie sa stimuleze lactatia si sa foloseasca pompe de san, iar laptele va ajunge prin tub la bebelus, cand medicul decide acest lucru. Colostrul, primul lapte al mamei, ar trebui sa ajunga neaparat la prematur, caci este foarte hranitor si contine anticorpi. In general, prematurii care sunt alaptati la san sunt externati mai repede decat cei care sunt hraniti exclusiv cu lapte formula.

Ingrijirea prematurilor dupa externare

Si acasa, bebelusii nascuti prematur au nevoie de ingrijiri speciale. Ei trebuie sa fie alaptati mai des (din doua in doua ore), chiar si dupa ce au fost externati. In primul an de viata, este important sa nu treaca mai mult de 3-4 ore intre mese. Diversificarea unui prematur incepe tot la varsta de sase luni, ca si in cazul celorlalti bebelusi, insa mamicile trebuie sa continue si alaptarea.

In laptele matern se gasesc anticorpi care ajuta la dezvoltarea sistemului imunitar, oferindu-le protectie impotriva virusurilor si bacteriilor, cat si contra infectiilor pulmonare, ale intestinelor si ale urechilor. Totodata, alaptarea ajuta si la dezvoltarea creierului.

Dezvoltarea prematurilor poate fi mai lenta, de aceea au nevoie de supraveghere atenta. Pana la varsta de doi ani este recomandat sa fie vazut de pediatru in fiecare luna. Este foarte important ca mamica sa urmareasca atent comportamentul bebelusului si sa semnaleze medicului orice problema.

Sursa foto: theguardian.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului