Cresterea copilului

#cresterea copilului # vorbirea la copil # intarzierea vorbirii

Intarzierea vorbirii la copii: de ce apare si cum o poti preveni

Intarzierea vorbirii la copii este o problema comuna si, de obicei, nu reprezinta un motiv de ingrijorare pentru parinti. Specialistii sustin ca poate fi vorba despre o intarziere a vorbirii in momentul in care, pana la 2 ani, copilul nu pronunta cel putin 20 de cuvinte corecte si aproximativ 50 de cuvinte inteligibile. Tot specialistii sunt cei care considera ca parintii pot ajuta copilul sa isi dezvolte vorbirea la timp, adica de la 1 an - 1 an si jumatate.


De ce apare intarzirea vorbirii

Intarzierea vorbirii sau a limbajului la copiii sanatosi poate avea diverse cauze, cea mai frecventa fiind grija excesiva a parintilor. Daca intelegi ce vrea sa transmita copilul chiar si atunci cand pronunta cuvinte neinteligibile, cel mic devine "lenes" si nu se straduieste suficient sa pronunte corect cuvintele. Abia in jurul varstei de 3 ani incepe sa vorbeasca inteligibil.

O alta cauza a intarzierii vorbirii este pasivitatea copilului. Acesta intelege perfect tot ce i se spune, face ceea ce i se spune, dar nu vrea sa vorbeasca.


Metode de prevenire a intarzierii vorbirii

Vorbeste cat mai mult cu copilul. Copilul isi dezvolta la timp limbajul atunci cand persoanele din jur vorbesc cat mai mult timp cu el. Specialistii recomanda sa nu lasi copilul in fata televizorului la desene sau la reclame, intrucat imaginile care se deruleaza rapid si avalansa de culori si sunete il zapacesc si il determina sa nu inteleaga cuvintele.

Descrie obiectele. Un copil cu varsta de 1 an - 1 an si jumatate isi va dezvolta mult mai repede limbajul daca ii sunt descrise obiectele din jur. Astfel, in loc sa ii spui "aceasta este o masina", ar trebui sa ii spui "aceasta este masina cu care mergem la bunica, in parc" sau in loc de a-i spune "uite un creion", ar trebui sa ii spui "uite un creion cu care desenam pe hartie".

Citeste-i din carti cu desene. Citeste-i copilului povesti din carti care contin si imagini. Pune cartea in fata lui, iar cand pronunti cuvantul "casa", de exemplu, arata-i casa din imagine. Acest exercitiu il va ajuta pe cel mic sa isi dezvolte rapid vorbirea. Important este sa vorbesti rar si sa pronunti cuvintele corect.

Canta-i! Cantecele pentru copii il vor ajuta pe cel mic sa isi dezvolte vocabularul si sa invete sa vorbeasca in timp ce se distreaza. Daca pana in jurul varstei de 3 ani copilul vorbeste doar pe "limba lui" si pronunta cuvinte neinteligibile, consulta un medic specialist, intrucat ar putea fi vorba despre o tulburare psihiatrica.

Sursa foto: Boldsky.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului