Cresterea copilului

#FDSS #adoptii Romania # Romelia Blejan #adoptii

INTERVIU ACASA.RO Romelia Blejan, asistent social: "Asteptarea copilului adoptat este un puzzle de entuziasm si temeri". De la legislatie la framantarile parintilor

Subiectul adoptiilor este unul sensibil indiferent de tara! In Romania, cu atat mai mult, cu cat viitorii parinti declara adesea ca perioada de adoptie este foarte lunga, timp in care traile lor sufletesti se acutizeaza. Despre cadrul legal privind adoptiile, criteriile de adoptie, dar si despre framantarile viitorilor parinti am discutat cu Romelia Blejan, director de programe in cadrul Fundatiei pentru Dezvoltarea Serviciilor Sociale (FDSS).

1. Cati copii sunt, in prezent, in stadiu de adoptie? In ce judete sunt cei mai multi

La data de 31.03.2017, conform informatiilor furnizate de Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie (A.N.P.D.C.A) in Registrul National pentru Adoptii (R.N.A.) erau 3.273 copii aveau statutul juridic de copii adoptabili. Dintre acestia, 505 copii au varsta intre 0-3 ani, 981 copii au varsta intre 3-6 ani, iar un numar de 1787 copii au varsta intre 7-13 ani.

Din punct de vedere al repartizarii pe judete, cei mai multi copii adoptabili sunt in: Timis (367), Buzau (139), Giurgiu (133), Olt (131) si Prahova (122). Este de mentionat faptul ca la data de 31.03.2017, din totalul copiilor adoptabili 36% se aflau intr-o etapa a adoptiei (potrivire initiala, potrivire practica, incredintare in vederea adoptiei).

2. Cat dureaza o adoptie? De ce este conditionata?

Adoptia, privita ca un amplu proces pe care familia il parcurge, este unul care se poate intinde pe o perioada mai lunga de timp, neexistand in prezent un termen minim sau maxim in care el se poate finaliza. Legea 273/2004 (r3) privind procedura adoptiei in Romania prevede termene cu privire de perioada de evaluare a persoanei/familiei adoptatoare, perioada de incredintarea in vederea adoptiei sau perioada privind monitorizarea postadoptie.

Durata acestui proces se afla in stransa legatura cu numarul copiilor declarati adoptabili, varsta copilului pe care familia si-l doreste precum si de numarul familiilor aflate in lista de asteptare pentru un copil cu aceeasi varsta.

Iata traseul adoptiei:

Pentru ca acest proces sa poata fi initiat, este necesar a fi indeplinite conditiile de fond ale adoptiei prevazute de Codul Civil, respectiv Legea 273/2004 (r3). Trebuie sa mentionam faptul persoanele care nu au capacitate deplina de exercitiu, precum si persoanele cu boli psihice si handicap mintal nu pot adopta.

De asemenea, adoptatorul sau familia adoptatoare trebuie sa indeplineasca garantiile morale, precum si conditiile materiale necesare cresterii, educarii si dezvoltarii armonioase a copilului. indeplinirea garantiilor si conditiilor mentionate mai sus, precum si existenta abilitatilor parentale se certifica prin eliberarea atestatului de persoana/familie apta sa adopte.

3. La ce sa se astepte un viitor parinte (de la acte, timp de asteptare, ce conditii trebuie sa intruneasca, framanatari psiho-emotionale)?

Primul pas

Procesul de adoptie este un „roller coaster” de emotii, incercari la care va fi pus de sistemul in care traim, si multa dragoste. Desi poate parea coplesitor la inceput, cunoasterea in amanunt a procesului reprezinta cheia succesului in una din cele mai importante decizii ale vietii unui viitor parinte!

Cateva sfaturi utile:

  • incepe prin a te documenta serios despre implicatiile pe care ti le vei asuma o viata intreaga, despre noile solutii legale, si mai ales despre ce ai de facut dupa ce ai devenit parinte.
  • inainte de a lua in considerare adoptia unui copil, rezerva-ti timp pentru a fi sigur/a ca esti gata sa faci acest pas important. iti asumi o responsabilitate ce se intinde pe tot parcursul vietii.
  • Citeste cat mai multe informatii din surse oficiale si de pe paginile organizatiilor autorizate.
  • Nu intotdeauna forumurile sau „scurtaturile” propuse de unele persoane sunt cele mai bune variante.
  • Urmareste numai varianta legala si fii informat/a cand ti se propune plata unor servicii.
  • in loc sa aduni de pe internet diverse sfaturi din multe surse, participa tu direct la seminariile de informare organizate de Centrele autorizate. Poate parea consum de timp, dar de acum, ca parinte, timpul tau va fi alocat din ce in ce mai mult unor subiecte cu care nu erai obisnuit/a.

Cu aceste cunostinte vei fi mai bine pregatit/a pentru a-ti implini visul. A deveni parinte inseamna sa oferi unui copil un mediu pozitiv si echilibrat in care sa se dezvolte si sa creasca. Indiferent ca vorbim de parintele bilogic sau de cel de suflet.

Dosarul

Dupa asumarea decizie de a adopta si informarea prealabila, viitorul parinte va depunere o cerere insotita de documentatia aferenta, pentru a obtine atestatul de persoana/familie apta sa adopte. Documentele necesare solutionarii cererii, le gasesti pe site-ul programului national #EuAdopt, accesand urmatorul link: //euadopt.ro/totul-despre-adoptii/proceduri/88-procedura-adoptiei-interne.

Conditii

Din momentul validarii cererii, persoana/familia va trece printr-un amplu proces de evaluare prin care se realizeaza identificarea abilitatilor parentale, se analizeaza indeplinirea garantiilor morale si a conditiilor materiale ale adoptatorului sau familiei adoptatoare, precum si pregatirea acestora pentru asumarea, in cunostinta de cauza, a rolului de parinte. Vor fi analizate si caracteristicile psihologice, sociale si medicale ale celorlalti membri ai familiei sau altor persoane care locuiesc impreuna cu solicitantul, precum si opinia acestora cu privire la adoptie.

In baza unui calendar personalizat, pe parcursul a minim 4 intalniri cu psihologul si minim 6 intalniri cu asistentul social, se vor observa si analiza:

a) personalitatea si starea sanatatii adoptatorului sau familiei adoptatoare, viata familiala, conditiile de locuit, aptitudinea de crestere si educare a unui copil;

b) situatia economica a persoanei/familiei, analizata din perspectiva surselor de venit, a continuitatii acestora, precum si a cheltuielilor persoanei/familiei;

c) motivele pentru care adoptatorul sau familia adoptatoare doreste sa adopte;

d) motivele pentru care, in cazul in care numai unul dintre cei 2 soti solicita sa adopte un copil, celalalt sot nu se asociaza la cerere;

e) impedimentele de orice natura relevante pentru capacitatea de a adopta.

Pregatirea adoptatorului/familiei adoptatoare este destinata evaluarii si dezvoltarii capacitatii acestuia/acesteia de a raspunde nevoilor copilului adoptat si se desfasoara pe parcursul a 3 sesiuni individuale sau de grup, cu o durata totala de minimum 12 ore.

Framantari si asteptari

Odata atestatul obtinut, persoana/familia incepe perioada de asteptare pentru potrivirea cu un copil care sa corespunda criteriilor si dorintelor viitorilor parinti. Este in fapt o perioada grea, in care persoana/familia are nevoie de sprijin specializat. Asteptarea copilului adoptat este un puzzle de entuziasm si temeri. In aceasta perioada viitorii parinti se confrunta cu o multitudine de intrebari: Ce resurse avem noi, dar copilul?  Cine va “testa” pe cine? Exista diferente intre asteptarile noastre si realitate?

Din pacate, se intampla ca unele persoane, desi au trecut prin procesul evaluarii si pregatirii in vederea asumarii in cunostinta de cauza a rolului de parinte, sa simta, atunci cand apare copilul in viata lor, ca sunt nepregatite, acest lucru avand repercusiuni asupra copilului, mai ales daca acesta are o varsta mai mare.

Viitorii parinti au asteptari in ceea ce priveste copilul. Acestia trebuie sa fie pregatiti si sa-si asume faptul ca, intre imaginea „copilului ideal” si cel adoptat pot exista diferente: de varsta, de temperament, deprinderi de viata independenta, la nivel cultural si la nivel cognitiv.

La fel de important este ca si specialistii in adoptii sa raspunda nevoilor viitorilor parinti, pentru a-i ajuta in clarificarea temerilor, framantarilor si asteptarilor legate de acest proces. De aceea, vazand aceasta nevoie, am inceput sub umbrela programului #EuAdopt o serie de cursuri special gandite pentru viitorii parinti care se afla in proces de adoptie si care au nevoie de sprijin specializat.

Consilierea si sprijinului specializat, adaptat nevoilor si dorintelor familiei, precum si existenta unor grupuri de suport, care sa-i ajute pe viitori parinti sa cunoasca si sa impartaseasca experientele cu alte persoane/cupluri care vor sa adopte ii pot ajuta pe viitori parinti sa parcurga mai usor acest proces al adoptiei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare