Cresterea copilului

#obiceiuri de paste #traditii paste #ciocnirea oualor

Invata copilul traditii si obiceiuri de Paste!

Fiecare copil trebuie sa cunoasca principalele traditii si obiceiuri de Paste, deoarece il ajuta sa perceapa si partea spirituala a acestei perioade, nu doar pe cea materiala, in care se primesc cadouri de la iepuras si se ciocnesc oua rosii. Ajuta copilul sa patrunda in spiritul sarbatorii pascale, explicandu-i cateva traditii si invatandu-l sa respecte cateva obiceiuri populare, pentru a trai trup si suflet acest moment important din religia crestina.

Numai intelegand obiceiurile populara si traditia acestei sarbatori, copilul poate intelege sensul inrosirii oualor, a mersului la biserica dupa lumina sau a hainutelor noi pe care le poarta tantos in Duminica Pastelui, lucruripe care, in lipsa unor informatii si explicatii pe intelesul lui, le accepta si le trateaza ca atare.
 

Obiceiurile si datinile din Saptamana Mare


Saptamana Mare este cea care precede sarbatoarea Invierii Domnului, adica Pastele. Se mai numeste si Saptamana Patimilor, deoarece este cea in care Iisus Hristos a fost rastignit pe cruce. Exista mai multe datini care se respecta in aceasta perioada, pe care micutul este bine sa le cunoasca.

Nu ii pomeni de post, deoarece este prea mic sa inteleaga si nu este cazul, la varsta lui, sa respecte aceasta datina.

Insa explica-i ca este saptamana in care se face curatenie generala si se gatesc toate bunatatile de Paste, lucruri la care micutul tau te poate ajuta din plin.

Explica-i ca in Joia Mare din Saptamana Patimilor se vopsesc ouale rosii. Ritualul se face inainte de momentul in care a fost rastignit Iisus pe cruce, adica Vineri, care mai este numita si Vinerea Neagra.

Sambata noapte toata lumea merge la biserica, deoarece este momentul in care Domnul Iisus Hristos inviaza din morti, moment care este marcat de primirea Sfintei Lumini de la preot. Este chiar indicat sa iei cu tine copilul la biserica in noaptea Invierii, pentru a intelege si afla mai multe de la preoti despre momentul care marcheaza primirea Luminii in case si in suflete.

Invata-l sa cante si traditionalul "Hristos a inviat din morti!", care marcheaza bucuria invierii si inceputul sarbatorilor pascale.
 

Inrosirea si ciocnirea oualor


Ouale rosii simbolizeaza sangele pe care Mantuitorul l-a varsat pe cruce pentru omenire.

Prichindelul tau trebuie sa stie ca se vopsesc in Joia Mare si se ciocnesc in Duminica Pastelui, ciocnitul oualor marcand bucuria invierii Domnului.
 

"Hristos a inviat"


Traditionala strigare Hristos a inviat" are loc doar la invierea Domnului si reprezinta salutul pe care si-l dau oamenii timp de 40 de zile dupa Paste, moment in care Iisus Hritos se inalta la ceruri.

Explica-i micutului ca se striga "Hristos a inviat" si in momentul in care se ciocnesc ouale, iar cel cu care cipoccneste raspunde cu "Adevarat a inviat".

Traditia spune ca persoana care "ciocaneste" prima oul este intotdeauna cea mai in varsta.

Hainutele noi cumparate de Paste reprezinta respectul pentru aceasta sarbatoare, pentru nou, iar traditia spune ca asa cum primavara natura revine la viata, asa si noi trebuie sa ne primenim cu haine noi de Paste.

Spalatul pe fata cu ou rosu


Un alt obicei popular care se tine si in ziua de astazi in multe zone ale tarii este spalatul pe fata, in dimineata Pastelui, cu apa in care tii un ou rosu peste noapte. Se spune ca cine se spala cu aceasta apa este sanatos tot restul anului. Este un obicei dragut, pe care micutul tau il poate invata si respecta in fiecare an, de Paste.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului