Cresterea copilului

# educatie copil #infatarea alfabetului #alfabet #jocuri educationale

Invatarea alfabetului, 5 metode eficiente pentru copii

Invatarea literelor alfabetului reprezinta baza invatarii pentru copii. Dupa ce se familiarizeaza cu literele, invata sa le scrie si sa le citeasca, sa le asocieze in cuvinte, pentru ca mai apoi sa faca propozitii si fraze cu ele. Desi literele si cuvintele nu sunt obiecte palpabile, ci concepte ceva mai greu de explicat copilului, exista cateva metode prin care il poti ajuta sa le invete mai usor. Jocurile, cantecelele si activitatile uzuale te pot ajuta in acest sens!

1 Cate o litera pe zi... pana la terminarea alfabetului!

Invatarea literelor trebuie sa se faca treptat si cu multa rabdare. Nu poti "preda" copilului mai multe litere in aceeasi zi. Cel mai indicat este sa pornesti cu o litera pe zi, pe care sa o analizati impreuna si sa il ajuti apoi pe copil sa creeze cuvinte cu ea, sa o identifice in texte si sa o si scrie.

Puteti sa marcati inceputul invatarii literelor prin conceperea unei carticele-alfabet, care sa aiba tot atatea file cate litere are alfabetul si pe care sa lipiti, la sfarsitul fiecarei lectii litera pe care a invatat-o in ziua respectiva, decupata din carton si colorata. Cat de curand, carticica va fi completa, iar cel mic se va aventura in universul mirific al combinatiilor de litere si cuvinte.

2 Invata-l literele in versuri si rime

Invatarea literelor se face mai usor cu ajutorul rimelor si asocierilor lor cu obiecte sau lucruri familiare copilului.

Exista o multime de poezii ajutatoare pentru el, insa "Alfabetul", poezie scrisa de marele poet Tudor Arghezi, pare sa fie cea mai frumoasa si recomandata in acest sens. Foloseste comparatii si rime ajutatoare, pentru ca micutul sa retina mai usor literele.

3 Invata-l literele cu ajutorul cantecelelor!

Si cantecele sunt de folos in efortul de a-l ajuta pe copil sa descifreze universul literelor. Sunt chiar mai distractive decat poezioarele si mai usor de retinut de catre cel mic.

Puteti repeta in fiecare zi "cantecelul literelor" pana cand micutul incepe sa le invete si sa le recunoasca corect.

4 Alege jocuri educative !

Nicio activitate nu ii este mai pe plac copilului decat joaca. Orice lucru, oricat de complicat ar fi, poate fi invatat de cei mici prin jocuri tematice.

Puteti sa va distrati impreuna prin jocuri de tipul "stii si castigi", in care ii spui ghicitori legate de litere si el sa recunoasca la care dintre ele face referire fiecare ghicitoare.

Si realizarea unor cartonase simpatice cu litere este de folos in invatarea alfabetului. I le poti arata micutului si il poti provoca sa le recunoasca pe fiecare in parte. Daca micul vostru joc are si o miza, copilul va fi si mai interesat sa raspunda corect si sa retina cat mai multe litere.

De asemenea, jocurile de amestecare a unor piese in forma de litere si incurajarea micutului de a forma cu cuvinte dintr-un numar fix de litere pe care-l extrage dintr-o cutie poate fi de ajutor in intelegerea mai rapida a alfabetului.

5 Foloseste literele si jocurile de cuvinte in situatiile uzuale!

Gatitul, plimbarile sau cumparaturile se pot transforma in adevarate lectii de invatat alfabetul pentru cel mic.

Faceti impreuna prajiturele in forma de litere si distrati-va formand cuvinte cu ele. Provoaca-l sa recunoasca diverse litere in trafic, la numerele de la masini, de pe panouri publicitare etc. Iar la cumparaturi pune-l sa identifice anumite litere pe produsele din jurul lui. Este si mai palpitant daca stradania lui are si o miza: o bombonica, o imbratisare , un pupic, o plimbare etc.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare