Cresterea copilului

#pericol #dezvoltare bebelusi #jucari # jucarii bebelusi #jucarii muzicale #pericol bebelusi

Jucariile muzicale pentru adormit bebelusul, puse la zid de specialisti! Ce pericol se ascunde in spatele lor?

I-ai cumparat bebelusului o jucarie muzicala, care emite sunete "albe", pentru a-l ajuta sa adoarma mai usor? Pe cat de calmante si relaxante sunt aceste zgomote care imita bataile inimii mamei sau valurile marii, pe atat de periculoase pot fi pentru auzul lui, avertizeaza un studiu canadian, realizat la Toronto.

Medicii de la Spitalul pentru Copii Bolnavi din Toronto, Canada, avertizeaza asupra pericolelor pe care aceste jucarii muzicale de adormit bebelusii le pot avea in dezvoltarea lor. Potrivit acestora, astfel de aparate pot afecta serios auzul copilului si ii pot intarzia dezvoltarea.

Descoperirea recenta, publicata in jurnalul medical "Pediatrics", se bazeaza pe un experiment efectuat pe 14 aparate concepute special pentru a calma nou-nascutii si a-i ajuta sa adoarma mai usor.

Specialistii au dat drumul aparatelor la volumul maxim admis si au descoperit, in urma masuratorilor, ca acestea emit sunete de peste 50 de decibeli, considerati a fi limita permisa pentru aceasta varsta. Trei dintre respectivele device-uri emiteau chiar si peste 85 de decibeli (zgomote asemanatoare celor emise de masinile de spalat in functiune), care depasesc chiar si limita admisa pentru adulti, nu doar pentru copii.

Specialistii au testat aparatele la diferite distante fata de copii: 30 cm, 100 cm si 200 cm si au descoperit ca si atunci cand aceste dispozitive erau postate la peste 200 cm de copii, emiteau un numar de decibeli mai mare decat era permis pentru varsta lor.

Auzul este foarte sensibil la aceasta varsta, iar expunerea constanta la astfel de sunete inalte poate afecta auzul si determina probleme si la nivelul vorbirii sau limbajului, mai tarziu. anunta dr. Blake Papsin, otolaringolog sef la Spitalul din Toronto.

Medicul nu contrazice efectele benefice pe care aceste aparate cu sunete linistitoare le au - sunetele din uterul mamei, valurile marii, bataile inimii, ciripitul pasarelelor - considerandu-le eficiente atat pentru calmarea bebelusului din plans, cat si pentru o mai buna adaptare la mediul inconjurator.

Ceea ce subliniaza otolaringologul este ca parintii ar trebui sa foloseasca cu precautie aceste produse. Chiar daca scrie pe ele ca sunt dedicate copiilor sub varsta de 1 an, este important ca parintii sa respecte totusi cateva reguli in folosirea lor: sa tina aparatul de emis sunete cat mai departe de locul unde este copilul, sa lase aparatul pornit la nivel minim si sa evite sa il foloseasca foarte des.

Sursa foto: popsugar.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului