Cresterea copilului

#acte prelungirea concediului de maternitate #prelungirea concediului de crestere a copilului #concediu crestere copil

Prelungirea concediului de crestere a copilului: Actele pot fi depuse si online

De la 1 iulie 2016 intra in vigoare modificarile aduse la legea privind indemnizatia de crestere a copilului intra in vigoare vineri, 1 iulie! O alta veste buna este ca parintii nu mai sunt obligati sa depuna documentele doar la sediul Agentiilor Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) sau Agentiei pentru Plati si Inspectie Sociala a Municipiului Bucuresti (APISMB) , ci le pot trimite si prin posta sau prin mail, in format scanat, anunta Ministerul Muncii.

Iata principalele modificari:

  • pragul minim al indemnizatiei creste la 85% din salariul minim brut pe tara garantat in plata, adica 1.063 de lei (salariul minim este 1.250 de lei), fata de 600 de lei cat era pana acum.
  • limita maxima (3.400 de lei/luna in prezent) este eliminata, indemnizatia urmand sa fie calculata la 85% din veniturile nete realizate.
  • indemnizatia in cuantum de 85% din veniturile nete realizate se va acorda timp de doi ani, nu un an, cum este in prezent.
  • suma suplimentara pentru gemeni/multipleti sau pentru situatia in care mama se afla deja in concediul de crestere a copilului si naste din nou se majoreaza la 85% din salariul minim brut pe tara garantat in plata, respectiv 1.063 de lei, fata de 600 de lei in prezent.
  • stimulentul de insertie se stabileste la 50% din indemnizatia minima, adica creste de la 500 la 531 de lei.

Reluarea drepturilor de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului se face incepand cu drepturile lunii iulie 2016 daca cererea impreuna cu actele doveditoare se depun in perioada 1 iulie - 1 august 2016, inclusiv.

In cazul in care cererile se depun dupa 1 august 2016, plata indemnizatiei se face incepand cu data depunerii cererii, pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre copil a varstei de doi ani, respectiv trei ani in cazul copilului cu handicap, potrivit Ministerului Muncii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului