Cresterea copilului

#1 martie #legenda martisorului #martisor copii

Legenda Martisorului si 1 Martie, pe intelesul copilului tau

Data de 1 Martie marcheaza nu numai inceputul anotimpului primaverii, ci si debutul unui spectacol extraordinar al naturii. Bogatia florilor si martisoarelor care ne inconjoara in aceasta perioada il fac pe copilul tau sa fie curios cu privire la vanzoleala care are loc in oras cu ocazia acestei zile. Explica-i copilului, pe intelesul lui, care este legenda martisorului , dar si semnificatia zilei de 1 Martie, una dintre cele mai vechi sarbatori traditionale romanesti!
 

1 Martie, inceputul primaverii


Inainte de a-i explica copilului ce este martisorul si care este simbolistica lui, trebuie sa ii vorbesti despre data si semnificatia zilei de 1 Martie.

1 Martie este prima zi a primaverii, adica a unui nou anotimp in calendar. Este momentul ideal sa il inveti pe copil anotimpurile (in cazul in care nu le stie deja) sau sa le repeti impreuna cu el (daca este familiarizat cu ele).

Copilul trebuie sa stie ca la aceasta data incepe anotimpul primaverii, care este echivalent cu renasterea naturii. Acest lucru inseamna ca zapada se topeste si face loc florilor si ierbii verzi sa iasa si sa acopere natura in verde.

Explica-i ca primele flori care apar dupa disparitia zapezii sunt ghioceii, de aceea ei sunt prezenti atat de mult in florarii si la comercianti. Mai mult decat atat, ei simbolizeaza inceputul primaverii si marcheaza aceasta data esentiala in calendar.
 

Legenda martisorului, pe intelesul copilului tau


La vederea tarabelor pline de martisoare sau prin targurile dedicate zilei de 1 Martie, micutul are ocazia sa vada o multime de simboluri ale primaverii legate cu snururi colorate in alb si rosu. Intrebarile legate de culorile snurului, de rolul martisoarelor si de motivul pentru care sunt date fetelor si femeilor nu vor intarzia sa apara.

Este indicat sa ii explici copilului ce sunt martisoarele, povestindu-i legende ale acestora. Copilul adora povestile si intelege cel mai bine cum stau lucrurile din acestea. Martisoarele au una dintre cele mai frumoase legende dintre sarbatorile traditionale romanesti si merita istorisita celui mic.

Explica-i cum acum mii de ani, soarele lua chipul unui fecior frumos si cobora prin sate, insa la un moment dat a fost prins si intemnitat de zmeul cel rau. Soarele disparuse astfel de pe cer, iar toata lumea era trista.

La un moment dat, un tanar curajos s-a hotarat sa mearga in cautarea si eliberarea soarelui din ghearele zmeului. Se spune ca feciorul a umblat nu mai putin de trei anotimpuri in cautarea soarelui intemnitat (vara, toamna si iarna) si abia la inceputul primaverii l-a gasit si l-a eliberat, insa cu pretul vietii lui. Bucuria omenirii a fost foarte mare, iar natura a revenit la viata.

Snurul de martisor reprezinta simbolul curajului si triumfului feciorului asupra zmeului si este o imbinare intre alb si rosu din doua motive: rosul reprezinta sangele pe care tanarul l-a varsat pentru salvarea soarelui, iar albul reprezinta puritatea asociata ghioceilor. S-a povestit din mosi stramosi ca sangele feciorului s-a scurs pe zapada imaculata din care rasareau, in acea perioada, ghioceii.

Explica-i ca de atunci, traditia spune ca baietii trebuie sa ofere martisoare sau snururi alb-rosii fetelor si femeilor din viata lor. Acest lucru se face pentru a marca inceputul primaverii si pentru a se celebra astfel reusita tanarului de a fi salvat soarele si de a readuce natura la viata.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare