Cresterea copilului

#somn #adolescenti #performante scolare #lipsa somn #dezvoltare emotionala

Lispa somnului le afecteaza adolescentilor performantele scolare si dezvoltarea emotionala

Adolescentii care se culca la ore mai tarzii in timpul anului scolar vor fi mai predispusi riscului de a obtine note mai slabe si de a avea dificultati emotionale, comparativ cu tinerii care au un program de somn normal.

De-a lungul timpului au fost realizate nenumarate cercetari referitoare la orele de somn necesare unui adolescent. Astfel, s-a demonstrat ca ciclul de odihna al unui tanar este cu doua ore mai mic decat cel al unui copil, ceea ce inseamna adolescentii se trezesc mai tarziu dimineata si se duc la culcare mai tarziu noaptea.

Acum, insa, un nou studiu al cercetatorilor americani de la Universitatea California, Berkeley, arata ca aceasta neconcordanta in programul de somn le afecteaza performantele scolare pe termen lung, informeaza editia electronica a revistei Time.

Cercetatorii, condusi de Lauren Asarnow, doctorand in psihologie la clinica Berkeley, au studiat ce impact au obiceiurile de somn ale 2.700 de adolescenti, cu varste intre 13 si 18 ani, asupra dezvoltarii lor academice si emotionale.

Astfel, au aflat ca adolescentii, care se duceau la culcare dupa ora 23.30 in saptamanile de scoala (circa 30% dintre subiecti), s-au descurcat mai rau decat cei care adormeau mai devreme. Aceste consecinte i-au afectat chiar si la facultate, 6-8 ani mai tarziu.

Lauren Asarnow spune ca este foarte important ca tinerii sa fie incurajati sa se culce mai devreme inca de la o varsta frageda, cand sunt inca copii. Studiul a fost publicat in Journal of Adolescent Health.

Citeste si: De cate ore de somn are nevoie copilul tau


De ce adolescentii prefera sa stea pana tarziu?

Potrivit specialistilor, ceasurile biologice ale adolescentilor joaca un rol important in ciclul somnului, insa la aceasta varsta tinerii nu realizeaza cat de important este un somn bun si cum ii afecteaza atat fizic, cat si psihic calitatea acestuia. In plus, la lipsa somnului contribuie si alti factori specifici adolescentei: controlul parental, dependenta de tehnologie, presiunile sociale si scolare, toate acestea fiind mult mai vizibile in anii de liceu.

Citeste si: 6 cauze frecvente ale problemelor de somn la copii


Ce pot face parintii pentru a-i ajuta sa doarma mai devreme

Lauren Asarnow le ofera parintilor cateva sugestii pentru a-i ajuta pe adolescentii lor sa se culce mai devreme:

  • sa reduca intensitatea luminilor in casa cu doua ore inainte de culcare;
  • sa opreasca televizorul sau calculatorul din dormitorul lor cu o ora inainte de somn;
  • in weekend, sa ii lase sa mearga la culcare mai tarziu cu maxim 60 de minute decat ora de culcare din timpul saptamanii.


Sursa foto: ameritasinsight.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului