Cresterea copilului

#relatie parinte copil #adolescenti #relatie parinti

Lucruri pe care adolescentii le urasc la parintii lor

Adolescentii au mereu cate ceva de impartit cu parintii lor. Conflictele frecvente si relatia tensionata dintre parinti si copii apar din cauza faptului ca adolescentii se simt neintelesi ori sunt tot timpul agasati de adulti. Exista cateva lucruri pe care adolescentii le urasc la parinti si pe care este bine ca acestia sa le ia in considerare, daca vor sa le recastige increderea si sa reconsolideze relatia cu ei!

 

Esti prea implicata in viata lui si te porti "mamos" cu el!


Orice adolescent doreste sa nu mai fie vazut ca un copil mic, mereu controlat de parinti, deoarece este in cautarea stilului de viata independent si vrea sa reuseasca sa faca lucruri pe propriile puteri. Nu mai incerca mereu sa il ajuti, sa fii cu un pas inaintea lui, sa te implici prea mult in viata lui.

Nici comportamentul "mamos", cu pupaturi tot timpul, imbratisari continue, tras de obrajori si mangaieli, nu mai este pe placul unui adolescent, care vrea sa fie tratat ca un tanar adult.
 

Ii critici sau judeci prietenii!


Criticarea constanta a prietenilor si anturajului scoate din minti orice adolescent. Atunci cand ii spui neincetat sa nu mai umble cu x sau cu y, copilul se simte controlat si manipulat.

Adolescentul are nevoie de autonomie si este important sa fie lasat sa ia singur decizii. Bune sau rele, sunt alegerile lui, iar tot ce poti face tu este sa ii explici ce este bine si ce nu si sa-l lasi sa ia decizii prin "filtrul" propriei gandiri.
 

Ii invadezi constant intimitatea!


Verificarea constanta a telefonului, sunatul din cinci in cinci minute, intratul in camera fara a ciocani la usa, urmaririle prin oras sau pe conturile de socializare - toate aceste comportamente supraprotectoare si duse la extrem nu fac decat sa il irite, deoarece se simte ingradit si controlat, fara posibilitatea de a se manifesta liber.

La varsta adolescentina, copilul are nevoie mai mult decat oricand de intimitate. Este indicat sa i-o respecti si sa-i demonstrezi, din cand in cand, ca ai incredere in el si in deciziile lui. Numai in acest fel, adolescentul va capata incredere in tine.
 

Il cicalesti tot timpul!


Exista un tip de parinte cicalitor, care tot timpul are ceva de comentat si de reprosat copilului si care intra in dizgratia adolescentului.

Pe principiul "ce tie nu-ti place, altuia nu-i face", imagineaza-ti cum ar fi sa ai pe cineva care sta tot timpul pe capul tau, de la trezire si pana la culcare, cu tot felul de reprosuri, sugestii, critici? Nu este placut nici pentru tine, dar nici pentru copilul tau, care se pregateste sa devina adult si care are nevoie sa fie lasat sa-si exprime individualitatea, capacitatile si sa ia decizii.
 

Ii compari tot timpul comportamentul de acum cu cel de cand era mic!


Parintii au tendinta de a spune mereu adolescentului cat de cuminte si ascultator era in trecut si ce anume ii placea si sa-i reproseze ca acum nu mai este la fel.

Trebuiue sa intelegi ca micutul care era odata dependent de parinti a nu mai exista, a crescut si a inceput sa devina stapan pe viata lui!
 

Il neglijezi!


Opus parintelui supraprotector este cel neglijent, care nu se implica deloc in viata copilului. Acesta trece in adolescenta printr-o perioada de tranzitie, presarata cu multe situatii si experiente noi, si are nevoie de sprijinul tau pentru a le face fata, prin afectiune, intelegere. Daca nu are parte de ele, le va cauta unde nu trebuie si este posibil chiar sa cada in capcana comportamentelor de risc.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului