Cresterea copilului

#studiu #mama #alaptare #cercetari #alzheimer

Mamele care alapteaza, mai putin expuse la Alzheimer

Dupa ce savantii au demonstrat recent ca alaptarea pentru o perioada mai lunga de timp ajuta la dezvoltarea creierului bebelusului, studii si mai recente ne arata ca si mamele beneficiaza de pe urma acestei practici sanatoase. Concret, in cazul femeilor care alapteaza riscul de a face Alzheimer scade cu peste 60%, comparativ cu cele care nu si-au hranit la san copilul.

Hranirea cu lapte matern aduce beneficii atat pentru copil, cat si pentru mama. Potrivit celui mai nou studiu in domeniu, realizat de cercetatorii Universitatii Cambridge din Marea Britanie, cu cat durata alaptarii este mai mare, cu atat creste si protectia celei care alapteaza, scrie Daily Mail, care citeaza concluziile raportului publicat in "Journal of Alzheimer's Disease".


S-a constatat o legatura directa intre Alzheimer si alaptare

Cercetatorii au intervievat 81 de mame de origine britanica, cu varste cuprinse intre 70 si 100 de ani, printre acestea aflandu-se si femei care sufera de Alzheimer. In plus, specialistii au vorbit si cu rude apropiate, parteneri de viata sau persoane care se ocupa cu ingrijirea batranilor.

Oamenii de stiinta au vrut sa afle informatii despre nasterea copiilor femeilor participante la studiu, istoricul lor in privinta alaptarii si nivelul de dementa. La sfarsit, pentru fiecare femeie in parte, ei au comparat informatiile obtinute cu istoricul referitor la alaptare. Desi numarul de participanti la studiu a fost destul de mic, concluziile arata o legatura clara intre Alzheimer si alaptare. Aceasta legatura s-a mentinut indiferent de variabilele luate in calcul: varsta acestora, educatia, varsta la care au devenit mame pentru prima oara, varsta la menopauza sau obiceiurile legate de fumat si consumul de alcool.


Alaptarea priveaza organismul de progesteron

Cercetatorii au mai aflat ca femeile care au alaptat au un risc mai scazut cu 64% de a dezvolta Alzheimer, comparativ cu cele care nu au facut-o. Mai mult, acest risc scade pana la 78% in cazul mamelor care au alaptat timp de un an, comparativ cu cele care si-au hranit bebelusii la san timp de patru luni.

O posibila explicatie ar fi faptul ca alaptarea priveaza corpul de progesteron, cunoscut pentru faptul ca ingreuneaza capacitatea estrogenului de a lupta pentru protejarea creierului impotriva bolii Alzheimer, spun cercetatorii. O alta teorie, sustine posibilitatea ca alaptatul sa creasca toleranta femeii la glucoza, prin faptul ca dupa sarcina se reintoarce sensibilitatea legata de insulina.

Sursa foto: the-benefits.blogspot.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului