Cresterea copilului

#elev #lectura copii #copil scoala #invatatura

Metode simple de a-ti ajuta copilul sa fie un elev bun

Implicarea parintilor in invatatura copiilor este un factor esential in dezvoltarea acestora in scoala. Mai multe studii arata ca mediul familial si relatia cu parintii are un rol determinant in rezultatele copiilor la scoala. Exista mai multe modalitati de a te implica si de a-ti ajuta copilul sa fie un elev bun.

1 Realizeaza un mediu favorabil pentru copilul tau

Acasa, cel mic trebuie sa aiba un spatiul al lui, in care sa se poata concentra si sa invete. Foloseste elemente distractive, precum sunt puzzle-urile sau vopseaua pentru a crea un spatiu atractiv, nu sever. Invatatul trebuie sa fie asociat cu ceva pozitiv si important in viata lui.

2 Fa-i un program zilnic copilului tau

Fa in asa fel incat copilul tau sa nu piarda ore intregi in fata televizorului sau cu activitati care nu-i aduc niciun castig. In programul zilnic ar trebui incluse mesele regulate, orele de somn, orele de invatatura, timpul pentru joaca si baie etc. Odata ce organismul copilului se invata cu o rutina zilnica, tentatiile vor fi mai putine, iar el isi va canaliza energia spre lucruri importante.

Studiile arata ca in cazul copiilor organizati, acestia au impresia ca este usor sa obtina rezultate bune la scoala. Cel mai simplu mod de a-ti ajuta copilul sa fie organizat este sa-i dai exemple si sa-i arati concret cum sa se cronometreze pe ceas, cum sa-si noteze intr-o agenda ce are de facut ca sa nu uite etc.

3 Ajuta-ti copilul sa afle cum sa invete corect

Copiii care obtin rezultate bune la scoala stapanesc tehnicile de invatat. Acestea pot fi tehnici generale sau personalizate. Astfel, este important ca copilul tau sa stie cum sa extraga ideile principale dintr-un text, cum sa se pregateasca pentru un test, cum sa memoreze diverse date etc. Fa in asa fel incat sa existe zilnic un program de invatat, pentru a deveni o rutina.

4 Citeste-i copilului tau

Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poti face pentru copilul tau este sa-i citesti. Alege atat carti pe gustul lui, cat si carti care ii depasesc putin varsta. Acestea din urma nu ar fi citite de el insusi, dar daca afla de la tine despre anumite lucruri, ar putea incepe sa puna intrebari, sa fie curios si, nu in ultimul rand, isi va imbogati vocabularul.

5 Incurajeaza-ti copilul sa participe la ore

Invata-ti copilul ca nu este nicio rusine sa spui "nu stiu" atata timp cat esti dornic sa afli. Multi copii nu ridica mana de teama sa nu fie pusi intr-o situatie compromitatoare. Incurajeaza-l pe cel mic sa fie activ in timpul orelor. In acest fel va deveni increzator in fortele proprii si scoala i se va parea mai interesanta.

6 Discuta cu copilul tau despre scoala

Discuta deschis si sincer cu copilul tau despre scoala. Chiar daca nu ti se pare deloc interesant sa afli despre jocurile colegilor lui de clasa, pentru cel mic, evenimentele care au loc zi de zi la scoala sunt importante. Cum copiii isi petrec o mare parte din zi la scoala, pentru acestia, ceea ce se intampla acolo este la fel de important ca pentru adulti evenimentele de la serviciu.

Sursa foto: kidoinfo.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare