Cresterea copilului

#dependenta #mame #nou-nascuti #dependenta mame #miros nou-nascuti

Mirosul bebelusilor provoaca dependenta

Poate parea ciudat, dar specialistii canadieni sustin ca au gasit o explicatie pentru afectiunea pe care femeile o au pentru nou-nascuti. Din cate se pare, nu este vorba doar despre afectiunea obisnuita dintre o mama si copilul ei, ci mai degraba despre o reactie chimica generata de mirosul specific bebelusilor. Acesta le stimuleaza aceiasi centri cerebrali activati in cazul dependentilor de droguri care isi satisfac adictia.

Mirosul emanat de nou-nascuti reprezinta, de fapt, o cale de comunicare chimica intre copil si mama, aceasta din urma devenind dependenta de el, scrie publicatia britanica "Daily Mail".

Cercetatorii spun ca unei femei ii vine sa-l "manance" pe bebelusul aflat in bratele ei, chiar daca nu este al ei, din cauza unei reactii biologice ce are legatura cu functiile materne. "Semnalele chimice olfactive pentru comunicarea dintre mama si copil sunt intense", explica doctorul Johannes Frasnelli de la Universitatea din Montreal, Canada.

"Ceea ce am aratat pentru prima oara este faptul ca mirosul nou-nascutilor, parte din aceste semnale, activeaza circuitul de recompensa neurologica al mamelor. Aceste circuite pot fi activate in special atunci cand mananci in timp ce iti este foarte foame, dar si in cazul dependentilor care isi primesc drogul", mai spune Frasnelli.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetatorul si colegii sai au realizat un experiment pe doua grupuri in care au fost incluse 15 femei, unul dintre acestea cuprinzand proaspete mame, iar cel de-al doilea fiind format din femei care nu au avut bebelusi vreodata.

Acestea au mirosit cateva pijamale ale unor nou-nascuti in timp ce le-a fost monitorizata activitatea cerebrala. Desi bebelusii nu erau ai lor, in cazul grupului format din mame, pe monitoare s-a putut observa reactia chimica de placere generata de dopamina, arata studiul canadienilor publicat in revista "Frontiere in Psihologie".

Cercetarea arata ca mirosul bebelusilor joaca un rol important in dezvoltarea raspunsurilor motivationale si emotionale dintre mama si copil, generand aparitia functiilor specifice, precum protectia sau hranirea.

Sursa foto: karapearson.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului