Cresterea copilului

#sarcina #sanatate #copii #anestezie #nastere #riscuri

Nasterea cu anestezie generala: esti pro sau contra?

In urma cu cativa ani, anestezia generala era o practica frecventa la nasteri, dar in prezent medicii o folosesc doar in situatii speciale, cum ar fi cezariana de urgenta sau atunci cand anestezia epidurala sau blocul spinal nu pot fi folosite. Unele gravide se tem de dureri in timpul nasterii si ar fi de acord cu anestezia generala, alte gravide insa prefera alte tipuri de anestezii, cum ar fi anestezia locala sau cea regionala.


Ce presupune anestezia generala

Daca optezi pentru anestezia generala, medicul iti va administra un anestezic pe cale digestiva, respiratorie sau intravenoasa. Odata ce anestezicul isi face efectul, iti pierzi cunostinta si nu participi activ la nasterea bebelusului.


Avantaje

Specialistii spun ca singurul avantaj al nasterii cu anestezie generala este faptul ca nu vei simti nicio durere.


Riscuri

Spre deosebire de anestezia regionala (epidurala sau rahianestezie), anestezia generala prezinta mai multe riscuri. Varsaturile, greata, ameteala si hipertensiunea arteriala sunt cele mai frecvente consecinte ale anesteziei generale la nastere. Cea mai grava complicatie pe care o poti avea este pneumonia de aspiratie, care poate duce la afectarea permanenta a creierului. Aceasta este cauzata de inhalarea de particule de alimente sau de suc gastric.

Fatul poate fi afectat si el de anestezia generala a mamei. Pentru a evita riscul ca fatul sa fie sedat, medicii fac anestezia generala in ultimul moment. Astfel, anestezicul nu are timp sa ajunga in sangele lor.

Specialistii sustin ca cel mai sigur tip de anestezie este anestezia regionala, intrucat complicatiile materne si cele fetale sunt minime.


Cum te simti dupa 

Dupa nasterea cu anestezie generala poti avea stari de ameteala, de greata si de agitatie. Din cauza tubului endotraheal introdus pe gat, pentru evitarea inecarii cu secretii salivare, este posibil sa simti un disconfort la inghitire. Cateva zile dupa nastere vei avea un tranzit intestinal lent.

Sursa foto: maternityandinfant.ie

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului