Cresterea copilului

#nastere #travaliu #nastere de urgenta #nastere acasa

Nasterea de urgenta: ce faci atunci cand te prinde acasa

Nasterea de urgenta se petrece in aproximativ 1% din cazuri, atunci cand simptomele travaliului sunt practic inexistente. Desi este putin probabil sa nasti acasa, trebuie sa fii pregatita pentru a face fata unei astfel de situatii neprevazute. Iata ce trebuie sa stii in cazul in care vei fi nevoita sa nasti in afara spitalului.


Cere ajutor specializat

Dupa ce ai sunat la numarul unic de urgenta 112 si ai explicat dispecerului situatia in care te afli, trebuie sa te asiguri ca ai langa tine ajutoarele de care ai nevoie: partenerul, o ruda sau un prieten care sta in apropiere. Usa de la intrare trebuie sa fie deschisa pentru ca personalul medical sa poata intra rapid atunci cand ajunge la tine.


Asigura-te ca ai prosoape si paturi la indemana

Pentru a naste acasa, ai nevoie de prosoape, cearsafuri si paturi cu care sa il stergi pe micut si sa-i asiguri confortul termic de care are nevoie. Incearca sa ramai calma si sa amani pe cat posibil nasterea prin tehnicile de respiratie controlata, cum este metoda Lamaze.

Atunci cand bebelusul tau nu mai are rabdare si trebuie sa nasti inainte de sosirea ambulantei, asigura-te ca stai in plan orizontal si esti cat mai relaxata posibil. Stai cu picioarele departate si roaga-ti partenerul sa iti maseze burtica cu miscari circulare. Trebuie sa apese usor, sub buric, la o distanta de circa 7 cm de acesta, stimuland astfel contractiile.


Nu taia cordonul ombilical

Cand cel mic vine pe lume, pipaie cordonul ombilical pentru a nu fi infasurat in jurul gatului bebelusului. Spune-i ajutorului sa actioneze cu blandete pentru a-l largi astfel incat corpul nou-nascutului sa treaca prin el ori, daca se poate, sa il desfasoare. Nu il taia inca, asteapta sosirea personalului medical. Este important sa nu te misti si sa astepti eliminarea placentei.


Elimina lichidul amniotic

Asigura-te ca bebelusul poate sa respire corect eliminandu-i mucusul si lichidul amniotic din nari prin masarea acestora dinspre baza catre varf. Daca cel mic nu plange spontan, fa-i un masaj la spate cu miscari verticale in sus si in jos.


Alapteaza-l

Usuca-l pe cel mic imediat ce acest lucru este posibil si pune-l pe pielea ta pentru a-l incalzi. Acoperiti-va cu o patura sau un prosop. Daca poti sa il alaptezi, acum este momentul sa o faci. Atentie insa, nu trebuie sa fortezi cordonul ombilical. In plus, alaptarea te va ajuta sa elimini placenta, stimuland totodata si secretia de oxitocina.

Sursa foto: thereviewstew.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare