Cresterea copilului

#nastere #indemnizatie #bebelus

Nasterea provocata: vezi care sunt riscurile!

Provocarea nasterii se face de cele mai multe ori din motive medicale bine definite care ar putea pune in pericol viata fatului sau a mamei. Totusi, nasterea mai poate fi provocata si atunci cand s-a depasit data nasterii, insa mai nou mamele sunt dispuse sa apeleze la aceasta interventie doar pentru a primi indemnizatia si concediul pentru nasterea copilului timp de inca 2 ani.


"In ultimele doua zile, au venit patru mamici si m-au rugat sa le programez la cezariana inainte de 31 decembrie. Aveau intre sapte si opt luni de sarcina. Le-am refuzat, asa ca au plecat de la mine cu tot cu fisele medicale. Mi-au spus ca se duc la alti medici, care au acceptat sa le bage in sala de operatie", a explicat un medic ginecolog, citat de EVZ.ro.


Din pacate, inducerea nasterii cu mult inainte de termen presupune niste riscuri foarte mari atat pentru mame cat si pentru bebelusi.


Cum se provoaca o nastere


Ruperea artificiala a membranelor


Amniotomia sau ruperea artificiala a membranelor este o interventie dureroasa si are rolul de a declansa travaliul, insa nu toate femeile raspund la aceasta, motiv pentru care trebuie sa se incerce varianta cu oxitocina .


Oxitocina


Oxitocina este un hormon feminin intr-o forma sintetica. Acesta se administreaza intravenos si declanseaza contractiile. Contractiile declansate in acest fel sunt mai frecvente si mai regulate decat cele care apar in mod natural, insa varianta nu are intotdeauna succes deoarece contractiile dureaza prea mult.


Gel sau supozitoare cu prostagladina


Aceasta varianta este utilizata atunci cand colul nu este sters, moale sau cand are dilatatie mai mica de 3 cm. In cazul in care aceasta varianta nu functioneaza ca atare, poate fi combinata cu oxitocina.


Riscurile nasterii induse


Riscuri pentru mama


Incapacitatea de a naste natural - atunci cand nasterea este provocata, exista sanse foarte mari sa nu exista dilatatie suficient de mare pentru a naste natural, astfel incat medicul poate cere o operatie de cezariana.


Riscuri pentru bebelus


In cazul in care sarcina este provocata, este posibil ca travaliul sa dureze foarte mult, mama sa oboseasca, sa nu mai aiba putere, iar fatul sa fie scos cu ajutorul forcepsului. Multe mamici se plang de faptul ca in aceste situatii, copiii au ramas cu diferite semne.

Nasterea indusa foarte devreme ii poate provoca bebelusului probleme respiratorii , dar si diverse sensibilitati vizibile pe masura ce se dezvolta.  Suferinta despiratorie este cunoscuta sub denumirea de detresa respiratorie si determina oxigenarea insuficienta a tesuturilor din organism.


De asemenea, in cazul in care nasterea este indusa inainte de termen, este foarte posibil ca micutul tau sa fie declarat nascut prematur si sa fie nevoie sa stea o perioada la incubator .


Pentru ca provocarea nasterii inseamna intr-o oarecare masura nastere prematura, copilul poate intampina urmatoarele probleme:


Sechele neurologice: paralizari, tulburari de vorbire, de invatare si memorare, de atentie, tulburari de comportament ;
Sechele senzoriale: tulburari de vedere , de auz sau vedere;


Branhodisplazie – boala pulmonara cronica a prematurului;


Tulburari de reglare a nivelului licemiei, a mineralelor, a temperaturii corpului sau aparitia infectiilor.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare