Cresterea copilului

#sarcina # consum alcool sarcina # de ce sa nu bei sarcina

Medicii avertizeaza: zero alcool in timpul sarcinii! Iata motivele

Prea multe pahare consumate in timpul sarcinii, fie si doar o singura data, pot afecta pe termen lung dezvoltarea si sanatatea copilului tau. Consumul a mai mult de doua pahare de vin il poate afecta pe bebelusul tau atat in perioada prenatala, cat si atunci cand va creste.

Nu toata lumea este constienta de cat de nociv poate fi alcoolul pentru fetus in timpul sarcinii, iar in urma unei cercetari facute in acest sens de catre cercetatorii de la Universitatea din Copenhaga, medicii au ajuns la concluzii deloc incurajatoare.

Media: doua betii in timpul sarcinii

Medicii au urmarit starea de sanatate a 30.000 de copii nascuti de femei care au consumat alcool in timpul sarcinii. Excesul a fost stabilit drept orice cantitate de alcool mai mare de doua pahare de vin. Rezultatele au dezvaluit faptul ca depasirea acestei limite in perioada incipienta a sarcinii este mai daunator decat in perioada terminala. De asemenea, ingrijorator este faptul ca mamele au recunoscut ca au intrecut masura de cel putin doua ori pe durata sarcinii.

Janni Niclasen, doctorand al Universitatii din Copenhaga si cercetator implicat in acest studiu, a mentionat ca excesul de alcool in primele doua saptamanii ale sarcinii poate creste exponential riscul de avort spontan sau de aparitie a unor malformatii ale fatului. In plus, problemele nu se termina la nastere. Reexaminati la varsta de 7 ani, subiectii ai caror mame au consumat alcool in timpul sarcinii s-au dovedit a manifesta dificultati de intelegere si deficit de atentie. "Femeile ar trebui sa fie mai atente la ceea ce mananca si beau si mai ales la cantitate", a sugerat Niclasen.

Recomandarea medicilor

Se pare ca baietii sunt mai vulnerabili in fata unor eventuale deficiente, poate din cauza dezvoltarii diferite a creierului la cele doua seze. La aceeasi concluzie a ajuns si Linda Geddes, autoarea cartii Bumpology, licentiata in biologie celulara la Universitatea din Liverpool. Aceasta mentioneaza ca sensibilitatea fetusilor este foarte crescuta in intervalul cuprins intre saptamanile 7 si 12, cand majoritatea viitoarelor mamici sunt deja constiente de existenta sarcinii. Concluzia medicilor este una simpla: paza buna trece primejdia rea, asa ca alcoolul ar trebui evitat in totalitate pe intreaga perioada a sarcinii.

Sursa foto: www.npr.org


 

  •   2014-01-27
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Sinziana Patru

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii