Cresterea copilului

#nou-nascuti #limbaj nou-nascuti #studii nou-nascuti

Nou-nascutii isi amintesc cuvinte auzite pe cand se aflau in uter

Specialistii incurajeaza comunicarea cu bebelusul inca de cand acesta se dezvolta in burtica gravidelor. O noua cercetare vine sa intareasca aceasta recomandare, sustinand ca nou-nascutii isi aduc aminte anumite cuvinte pe care le-au auzit atunci cand erau in uter.

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, o echipa de cercetatori de la Universitatea din Helsinki, Finlanda, a monitorizat activitatea cerebrala a 33 de nou-nascuti cu ajutorul electroencefalogramelor. Astfel, neurologul Eino Partanen si echipa sa au dorit sa afle daca bebelusii au amintiri provenite din uter. "Odata ce invatam un sunet, daca ne este repetat destul de des, putem forma o amintire a lui, iar aceasta se activeaza atunci cand vom reauzi acel sunet", a explicat omul de stiinta, citat de revista Science.

Studiul cercetatorilor finlandezi a inceput cand nou-nascutii erau inca in uter. Ei au impartit viitoarele mame, insarcinate in cel de-al treilea trimestru, in doua grupuri, dintre care unul a ascultat de mai multe ori pe saptamana o inregistrare care continea un cuvant inventat: "tatata". Cateodata, silaba din mijloc varia cu o vocala. In medie, gravidele au ascultat acest cuvant de mai mult de 25.000 de ori.

Retinerea sunetelor nu garanteaza beneficii pe termen lung

La cinci zile de la nastere, echipa de cercetatori a pus fiecarui nou-nascut aceeasi inregistrare audio. Ei au descoperit ca bebelusii expusi sunetelor pe cand se aflau in uter au prezentat o activitate sporita a creierului in momentul in care au reascultat cuvantul, comparativ cu cei care ascultau pentru prima data aceasta inregistrare. Aceste reactii, explica cercetatorii, indica faptul ca nou-nascutii isi amintesc cuvantul. "Acest lucru ne face sa credem ca fatul poate invata mai multe informatii detaliate fata de ceea ce am crezut anterior", a explicat Eino Partanen.

Totusi, doar pentru ca bebelusii pot memora sunete in timp ce se afla in uter nu inseamna ca se vor dezvolta mai bine daca parintii decid sa le puna muzica sau sa ii lase sa asculte anumite inregistrari despre limbaj.


Sursa foto: the-essential-infant-resource-for-moms.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare