Cresterea copilului

# nuditate copii #sfaturi parinti #cresterea copiilor #nuditate #parinti

Nuditatea. Este permis ca parintii sa apara goi in fata copiilor?

Un subiect tabu, dar si controversat se refera la nuditate. Ar trebui sau nu ca parintii sa apara goi in fata copiilor? Daca da, pana la ce varsta? Daca nu, de ce nu? Psihologii au pareri impartite, insa exista cateva reguli asupra carora toti specialistii au cazut de acord. Iata-le:

Pana la varsta de 3 ani, este putin probabil ca nuditatea parintilor sa afecteze in vreun fel copilul, mai ales ca acesta nu-si formeaza amintiri de lunga durata in aceasta perioada. In plus, pana in jur de 1 an, copii sunt alaptati, prin urmare sunt intimi din punct de vedere fizic cu parintii lor. 

Odata cu inaintarea in varsta, copii devin constienti si curiosi in ceea ce priveste sexualitatea. Isi descopera organele genitale si placerea de a le atinge. Cu toate acestea, parintii nu ar trebui sa se gandeasca ca micutii lor incep sa aiba dorinte sexuale. Placerea lor este pur fizica si vine ca raspuns la un stimul. 

Posibile efecte, pozitive si negative 

Totusi, pentru copii care incep sa-si descopere sexualitatea si devin constienti de diferenta de sex (dincolo de functionalitatea evidenta - mami face pipi altfel decat tati), ar putea sa-i dezorienteze aparitiile neaccidentale ale parintilor in costumul lui Adam. Este foarte posibil ca acesta sa inceapa sa se compare cu parintele de acelasi sex si sa se simta inferior, chiar gelos. De asemenea, unii copii pot fi speriati de marimea organelor sau de parul care le acopera. Supraexpunerea copiilor la astfel de imagini ar putea declansa anxietate Oedipala, intrebari la care nu veti stii sa le raspundeti. 

Pe de alta parte, studiile au aratat ca o atitudine sanatoasa vizavi de nuditate poate ajuta dezvoltarea psihica a copilului. Psihologul Paul Okami a evidentiat intr-un studiu pe acest subiect ca baietii expusi la nuditate parentala au fost mai putin predispusi la mici acte de hotie in adolescenta, precum si mai putin predispusi sa foloseasca droguri usoare, inclusiv marijuana. In ceea ce priveste expunerea fetelor, si acestea au fost mai putin predispuse sa consume substante din aceasta categorie. Motivul ar fi ca acesti copii au crescut mai increzatori in sine, constienti de corpurile lor si mai preocupati de sanatatea lor fizica si psihica. Conditia este ca expunerea sa fie una normala, nu exagerata. 

Cand este "prea multa" nuditate?

Prea multa nuditate este o notiune care ar trebui sa va ingrijoreze in momentul in care copilul se simte incofortabil din cauza aparitiilor indecente ale parintilor. Atat timp cat aparitiile sunt accidentale, 100% nonsexuale, copilul nu va percepe eronat acest lucru. Este bine sa i se explice diferentele de gen, sa inteleaga ca propria sexualitate nu este o rusine si sa inteleaga cand este in regula si cand nu sa isi expuna propria nuditate. 

Foto: Hepta

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Top