Cresterea copilului

#nuditate #nud #copil #educatie #parinti #sexualitate

Nuditatea fata de copil

In spatiul intim al familiei, nuditatea devine normalitate, mai ales atunci cand copiii sunt mici. Cu siguranta ti s-a intamplat sa faci baie alaturi de copilasul tau sau sa te schimbi de haine fara sa te stanjenesti de prezenta acestuia. Care sunt insa efectele unui astfel de comportament si mai ales, cand ar trebui sa iti schimbi obiceiurile?

 

In general, copiilor mici le place sa alerge dezbracati prin casa, prin gradina sau la plaja si nici macar nu observa daca adultii sunt imbracati sumar sau nu. Baia de seara devine o distractie pentru mama si copil, iar lasarea usilor deschise in spatiile private, cum ar fi baia sau dormitorul, devine o obisnuinta.

Pe masura ce copilul creste, vei observa insa cum acesta va incepe sa faca diverse comentarii referitoare la nuditatea in familie. Chicoteli, discutii pe ascuns cu fratiorul sau cu prietenii de joaca sau fixarea cu privirea a partilor intime ale corpului sunt semne clare ce iti transmit ca este timpul sa renunti la nuditatea in familie.

Nu face insa prea mult caz de nuditate , de rusinea de a avea corpul descoperit etc. Mai ales, nu confunda nuditatea cu sexualitatea, pentru ca micutul tau nu merge cu gandurile atat de departe. Din pacate insa, societatea asociaza acesti doi termeni, lucru de care si copilul tau va deveni constient atunci cand se va mari.

Pana la varsta de 4 ani, copilul nu simte niciun fel de pudoare fata de un corp gol. Profita de aceste momente pentru a te bucura de bai alaturi de copii, de imbaierea fratiorului si a surioarei impreuna etc.

De la 4 la 8 ani, copilul incepe sa se simta rusinat si sa faca diferenta intre baietei si fetite. Este important sa fii atent atunci cand copilul manifesta primele semne de pudoare si sa nu il fortezi sa accepte nuditatea  in familie daca nu isi doreste acest lucru.

De la 8 la 12 ani, copilul va dori sa aiba spatiul sau intim; avand in vedere ca micutul stie destul de multe lucruri despre sexualitate, ar fi bine sa te feresti sa umbli dezbracat prin casa sau sa lasi usa deschisa la dormitor, mai ales in momentele de intimate cu partenerul – lucru ce il poate traumatiza pe copil.

Nu face insa prea mult caz de ceea ce reprezinta nuditatea, caci risti sa ii induci complexe. Respecta-i, de asemenea, lucrurile ce tin de lenjeria intima sau de spatiul sau privat. Copil va refuza sa mai lase usa deshisa la baie, se va incuia in dormitor, incepand sa puna pret pe spatiul sau.

Nuditatea in familie va deveni o etapa normala si totodata trecatoare atata timp cat iti pastrezi tactul si respecti evolutia copilului tau. Nu pune accentul pe nuditate, nu il forta pe copil sa accepte nuditatea daca nu vrea, insa totodata nu te ingrijora daca micutul tau de 2-3 ani intra, de exemplu, in baie peste mami sau tati, pentru ca este o incercare a acestuia de a cunoaste lumea inconjuratoare. Tine pasul cu copilul tau si adapteaza-te schimbarilor ce intervin odata cu varsta – in felul acesta, nuditatea nu va deveni o experienta traumatizanta, ci pur si simplu o etapa prin care trece orice familie.

Sursa foto : mcdonellplace.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului