Cresterea copilului

#prevenire obezitate copii #obezitate infantila #obezitate #obezitate copii

Obezitatea infantila, o problema tot mai grava in Romania! Cum poate fi oprita

Obezitatea infantila este tot mai intalnita in randul scolarilor si prescolarilor din Romania. Potrivit unui studiu efectuat de Fundatiei PRAIS, pe un esantion de 677 de parinti ai elevilor de clasa I din 30 de scoli bucurestene, rezultatele sunt ingrijoratoare.

Potrivit studiului, doar 38% dintre acesti copii fac miscare in fiecare zi. 68% mananca 3 mese principale pe zi, jumatate obisnuiesc sa manance si intre mese, iar 2 din 5 copii mananca doar in cadrul meselor principale. Cei mici se hidrateaza band mai mult de 4 pahare de lichide pe zi. Circa jumatate dintre copiii de clasa I petrec in medie 2 ore pe zi in fata unui ecran in timpul saptamanii, respectiv 3 ore in week-end, iar o treime petrec mai mult de 4 ore pe zi, la final de saptamana.

Miscarea nationala "Si eu traiesc sanatos! SETS" initiata de Fundatia PRAIS in anul 2011, continua pentru urmatorii 3 ani. Obiectivul proiectului este informarea si educarea tinerei generatii, si a familiilor din Romania prin promovarea activitatilor fizice zilnice si a sportului, a unei dietei echilibrate, a calitatii somnului si a starii generale de bine.

Timp de 3 ani miscarea SETS din Romania a fost parte din proiectul EPHE (promovarea egalităţii în ceea ce priveşte starea de sănătate) la care si-au adus contributia programe similare din alte 5 tari: Belgia, Franta, Olanda, Portugalia, Grecia si Bulgaria. Rezultatele sondajului realizat pe un esantion reprezentativ de 180 de familii din orasul Otopeni a relevat existenta unor diferente semnificative intre grupurile socio-economice in ceea ce priveste practicile parentale si mediul familial: cum ar fi disponibilitatea consumului fructelor si legumelor pentru copii, monitorizarea timpului petrecut in fata unui ecran si abilitatea de a retine reguli.

Existenta unui ecran in dormitorul copilului sau urmarirea programelor TV in timpul meselor in familie au fost identificate ca factori cu impact negativ asupra starii generale de sanatate. In grupul de familii respondente cu un nivel scazut de educatie din Romania, 71% dintre copiii acestora, respectiv 60% din Bulgaria, si 74% din Portugalia au un televizor in camera lor.

"In studiile cross-countries din care proiectul nostru a facut parte, s-au evidentiat cauze multiple care pot influenta stilul de viata sanatos, starea de bine: situatia economica a familiei, nivelul acesteia de educatie, traditiile, localizarea citadina/ rurala, sedentarismul, tipurile de dieta, stresul, nivelul activitatilor fizice, alaturi de multi alti factori generali de sanatate. De aceea, prevenirea obezitatii infantile se poate face si prin programe solide de informare si educare constanta a familiei. Modificarea perceptiilor si a comportamentelor umane necesita timp. Dupa monitorizarea timp de trei ani a implementarii proiectului nostru a rezultat ca odata ce obiceiurile bune au fost incorporate in practica zilnica a familiei, acestea pot fi durabile, cu conditia continuarii pe termen lung a procesului de educare", a declarat Silvia Bucur, Presedinte Fundatia PRAIS, initiatoarea proiectului.

In 7 ani, miscarea nationala SETS a fost prezenta in 252 de scoli din Bucuresti, Timisoara Cluj-Napoca, Ploiesti, Otopeni, Roman. A ajuns la 156.480 de elevi din clasele I-IV si familiile acestora, la 3.000 cadre didactice, 2 milioane public larg. 504 de voluntari studenti sportivi de la UNEFS au sustinut 459 de lectii deschise in scoli la care au participat peste 27.580 de elevi. 20.624 de elevi s-au inscris voluntar in 448 de Cluburi SETS de Miscare si Distractie create de scolile participante, desfasurand peste 10.150 de activitati fizice si sportive.

Din acest an, 3 noi competitii sunt dezvoltate in scoli: SETS GymClass - Gimnastica de inviorare in clasa, #SETS FlashMob - Dans in grup, 10 Minute SETS - Alergare Usoara, care au generat deja o larga participare a peste 3.000 de elevi si invatatori. Pe langa interventiile directe in scoli, miscarea SETS a dezvoltat portalul de informare publica dedicat parintilor si copiilor www.sets.ro, precum si platformele social media FB @miscarea SETS si YouTube.

Sursa foto: standard.net

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului