Cresterea copilului

#creier copii #ore de somn #somn neregulat #ingijire copil

Orele neregulate de somn pot afecta creierul copiilor

Lipsa unui program fix in ceea ce priveste somnul poate afecta dezvoltarea copiilor, avand un impact mai puternic asupra fetelor decat a baietilor. Ultimele cercetari, efectuate de oamenii de stiinta de la Universitatea din Londra, arata ca atunci cand copilul nu este indemnat sa doarma in fiecare seara la aceeasi ora, dezvoltarea creierului este afectata, mai ales la micutii in varsta de trei ani.


Cum afecteaza lipsa somnului dezvoltarea copiilor

Cercetatorii au observat diferente semnificative intre copiii care aveau un program de somn fix si cei ai caror parinti le permiteau sa mearga la culcare la orice ora doreau. Lipsa unei discipline in ceea ce priveste ora de culcare poate afecta dezvoltarea copilului fie prin dereglarea ceasului intern al acestuia, fie din pricina privarii de somn, care afecteaza memoria si capacitatea creierului de a asimila noi informatii.

"La varsta de trei ani se pot observa cele mai mari consecinte, ceea ce este ingrijorator", a declarat Amanda Sacker, profesor la Universitatea din Londra, potrivit "The Guardian".


Somnul din copilarie afecteaza perioada adolescentei

Intrucat copiii nu au un program stabilit de a merge la culcare, in primii ani de viata, ei nu reusesc sa asimileze toate informatiile din jur, motiv pentru care vor intampina probleme, mai ales cand ajung la varsta adolescentei.

Ora la care copiii merg la culcare nu afecteaza performanta acestora, asadar nu este important sa se tina cont de ea, insa lipsa unei discipline are un impact puternic. Astfel, copiii vor obtine rezultate mai slabe la testele de logica si de aptitudini. In plus, cercetatorii avertizeaza ca privarea de somn, mai ales in perioadele importante ale dezvoltarii, poate avea un impact puternic, pe termen lung, asupra sanatatii.

Pentru dezvoltarea corespunzatoare a copiilor, acestia ar trebui sa doarma intre 10 si 12 ore in fiecare noapte. Daca copilul se odihneste suficient in timpul noptii, nu mai are nevoie de odihna si pe parcursul zilei.

Sursa foto: irishexaminer.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului