Cresterea copilului

#copii #educatie #parinti #intrebari #de ce

Perioada intrebarilor „De ce?” la copii

Perioada intrebarile de genul „De ce?” la copii nu ia nastere doar din simple curiozitati manifestate de catre micuti. Conform specialistilor, parintii ar trebui sa trateze cu seriozitate raspunsurile pe care le ofera prichindeilor, pentru ca acestea fac parte din procesul lor de cunoastere si dezvoltare.

 

Perioada „De ce?” apare in jurul varstei de 3-5 ani, iar medicii avertizeaza ca, daca pana la varsta de 4 ani, copilul nu isi manifesta curiozitatea pentru lumea inconjuratoare, atunci acesta este un rezultat al neglijarii, al faptului ca micutul nu a beneficiat de comunicare si stimulare pentru invatare si cunoastere.

Pentru ca intrebarile copilului vin din nevoia de cunoastere, raspunsurile pe care i le oferi trebuie sa serveasca exact acest scop. Cercetatorii au studiat efectele interactiunii dintre copii si parinti in astfel de situatii si, conform studiilor, micutii care au primit raspunsuri clare s-au simtit incurajati sa continue sirul curiozitatilor si sa isi dezvolte astfel cunostintele.

Desi suna destul de simplu, unele dintre intrebarile copilului te pot incuia . „De ce este cerul albastru?”, „Ce este moartea?”, „De unde vin bebelusii?” – care este cea mai buna modalitate de a elucida astfel de mistere?

 

Nu evita raspunsul la „De ce-urile” copilului

 

Raspunsurile evazive, spuse la repezeala nu il vor ajuta cu nimic pe copilul tau. Important este sa „profiti” de aceasta perioada a copilului pentu a-i hrani curiozitatea, dorinta de a cunoaste cat mai multe lucruri, creativitatea , dezvoltarea limbajului si a inteligentei emotionale.

Incearca sa ii oferi raspunsuri care il indeamna sa exploreze mai departe terenul cu care tocmai a facut cunostinta; in felul acesta, ii mentii in forma setea de cunoastere si il ajuti sa inteleaga mai bine mecanismele lucrurilor din jurul sau.
 

 

Raspunde-i la “De ce-uri?” potrivit varstei sale

 

Copilul te va intreba ce este moartea sau de unde vin copiii, iar adesea, acestea sunt intrebarile care te pot incuia, pentru ca nu stii cat de mult ar trebui sa intri in detalii sau dimpotriva, care ar fi “minciunica” potrivita.

In niciun caz nu trebuie sa il induci pe copil in eroare si sa ii spui, de exemplu, ca barza este cea care aduce copiii. Traim intr-o lume in care copiii din ziua de astazi sunt mult mai constienti de ceea ce se intampla in jurul lor, asa ca iti vor depista imediat minciunile. La polul opus insa, nu trebuie sa ii descrii procesul de reproducere pentru a-i explica exact cum apar copiii pe lume, pentru ca micutul nu ar reusi sa inteleaga lucrurile si si-ar forma o imagine eronata.

In cazul intrebarilor dificile, incearca mai intai sa afli care sunt motivele din spatele unor astfel de curiozitati si care sunt informatiile pe care copilul tau deja le cunoaste despre subiectul respectiv. Porneste de la astfel de informatii si nu intra in prea multe amanunte pe care nu le-ar putea intelege.

 

Nu ii raspunde la intrebari la reprezeala

 

Starea de nervozitate sau oboseala iti poate rapi cheful si rabdarea de a raspunde la toate intrebarile copilului tau. Cu toate acestea, raspunsuri gen “pentru ca asa spun eu”, luarea in ras a intrebarilor sale, comparatiile intre copii sau evitarea oferirii unui raspuns il vor influenta in mod negativ pe copil.

Acesta se va inchide in sine, isi va pierde interesul pentru invatatura si increderea in sine. Daca nu ai idei sau rabdare, atunci este de preferat sa ii oferi copilului un raspuns scurt, cu termeni mai complicati, decat sa nu ii raspunzi deloc.

Atentie!
Nu ii incarca mintea copilului cu informatii pe care nu le poate intelege, despre probleme care nu il privesc la varsta copilariei: probleme financiare, probleme cu seful, certuri in familie , moarte, durere, boala. Copilul nu poate intelege corespunzator astfel de subiecte si nici nu are cum sa imbunatateasca situatiile respective, asa ca este indicat sa nu ii incarci mintea cu acestea.

 



 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului