Cresterea copilului

#bebelusi #planset bebelus #planset prefacut #de ce plange bebelusul

Plansul prefacut al bebelusilor, factor important in dezvoltarea lor sociala si emotionala

Copiii mai mari si adolescentii mimeaza plansul si suferinta atunci cand vor sa scape de pedepse, dar la bebelusi este oare normal acest fel de comportament? Ce motivatie poate avea un sugar sa joace teatru?

In Japonia, s-au facut cercetari cu privire la plansul mimat al bebelusilor. Iata ce au reusit cercetatorii sa descopere!

Cercetatoarea Hiroko Nakayama de la University of the Sacred Heart din Tokyo a vrut sa afle motivatia bebelusilor care disimuleaza plansul, dar si ce efecte poate avea aceasta actiune. Pentru a realiza studiul, a supravegheat obiceiurile copiilor de a disimula plansul, timp de 6 luni. Astfel, a filmat copiii cate o ora in mediul lor cunoscut, cu o frecventa bilunara.

Efectele pozitive ale mimarii plansului

Hiroko Nakayam a descoperit ca principalul motiv pentru care sugarii disimuleaza suferinta este teama de a nu ramane singuri. Adesea, plansul prefacut al bebelusilor este urmat de zambet, declansat de aparitia in campul vizual a parintilor, sau chiar de contactul fizic cu acestia.

Cercetatoarea considera ca acesta este un obicei benefic celor mici, motivand ca este unica lor modalitate de a interactiona. Astfel, mimarea plansului ii ajuta pe bebelusi sa se dezvolte din punct de vedere emotional, ajutandu-i foarte mult sa contribuie la construirea relatiilor cu cei din jurul lor.

Cauzele mimarii plansului la bebelusi

Desi psihologii considerau ca, pana la varsta de 4 ani, copiii nu sunt suficient de dezvoltati incat sa minta, primul studiu care a infirmat acest lucru a fost realizat de catre Universitatea Portsmouth din Anglia, in 2007.

"Plansul fals este una dintre cele mai timpurii modalitati de a-ti exprima deceptia, iar bebelusii se folosesc de aceasta pentru a obtine atentie, chiar daca nu li se intampla nimic rau. Faptul ca fac pauze demonstreaza ca asteapta o reactie din partea celor de langa ei. Astfel, isi dau seama daca ceea ce fac are efecte. In principiu, este ca atunci cand disimuleaza adultii, insa minciunile acestora din urma sunt mai incarcate din punct de vedere moral", explica Dr. Vasudevi Reddy, profesor de psihologie al Universitatii din Portsmouth.

Sursa foto: hdwallpapersimages.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare

Sfatul expertului